Sociedad

El Govern transferirà a la Generalitat 559 milions d'euros perquè els inverteixi en infraestructures

La Comissió Bilateral ha desbloquejat aquests diners que s'haurien d'haver invertit l'any 2008 en compliment de la disposició adicional tercera de l'Estatut

El Ministeri abonarà al Govern els diners per pagar el dèficit d'explotació de Rodalies, però no hi ha hagut cap compromís concret sobre el traspàs de trens, maquinistes i vies

Tren de RodaliesACN

Barcelona

El Ministeri de Transports i la Generalitat han arribat a un acord per transferir al govern català els diners pendents de la disposició addicional tercera de l'Estatut, la que es va introduir per eixugar el dèficit d'inversions de l'Estat a Catalunya. En la Comissió Bilateral d'Infraestructures celebrada aquest matí, s'ha decidit traspassar els 559 milions d'euros corresponents a l'exercici del 2008 i també la creació d'un grup de treball per determinar quants diners resten pendents del període 2009-2013. També s'ha acordat que, a partir de l'any que ve, el govern central transferirà a la Generalitat els prop de 300 milions d'euros del dèficit d'explotació de Rodalies. Sobre el traspàs de trens, personal i vies, no hi ha hagut cap compromís concret.

La Generalitat rebrà del govern central els 559 milions d'euros que quedaven pendents del 2008, en aplicació de la disposició addicional tercera de l'Estatut. Ja està decidit, però ara el Ministeri de Transports i el departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori hauran de tancar a quines actuacions concretes aniran aquests diners. En qualsevol cas, s'hauran d'invertir en el període 2022-2024 i ho executarà el govern català.

De la reunió també ha sortit el compromís de desencallar els diners del període 2009-2013. Un grup de treball paritari entre Vicepresidència i Ministeri de Transports determinarà la quantitat de diners a traspassar al govern català. La Generalitat assegura que són prop de 3.000 milions d'euros, però Madrid no hi ha posat xifra.

Avenços en Rodalies

La Comissió Bilateral d'Infraestructures, presidida per la Secretària d'Estat de Transports, Isabel Pardo de Vera, y el Vicepresident, Jordi Puigneró, també ha acordat que, a partir de l'any que ve, el govern espanyol transferirà a la Generalitat els recursos econòmics per pagar el servei de Rodalies, uns diners que, fins ara, el Ministeri pagava directament a Renfe. És el que es coneix com a dèficit d'explotació, la part del cost del servei que no queda cobert amb l'aportació que fan els ciutadans pagant els seus bitllets. La transferència a la Generalitat d'aquests recursos, prop de 300 milions d'euros, suposa acabar amb l'incompliment reiterat de l'acord de traspàs de Rodalies que es va tancar fa més de 10 anys.

Es transfereixen els diners, però no hi ha cap compromís concret per al traspàs de trens, personal i vies que també reclama la Generalitat. Tot i que no hi era a l'ordre del dia de la reunió, la Generalitat ha reclamat que es comenci a treballar també per traspassar els actius de Renfe i la infraestructura al govern català, però no hi ha hagut cap compromís concret per part del Ministeri. El Vicepresident, Jordi Puigneró, confia que se'n parli d'aquí a l'estiu, però la secretaria d'Estat, Isabel Pardo de Vera, ha dit que està disposada a estudiar-ho, però que no li correspon a ella decidir- ho.

La Generalitat sí que podrà dir la seva sobre les actuacions previstes al Pla de Rodalies que reculli les inversions previstes fins al 2030. Tot i això, el Ministeri ha insistit que no alterarà els plans previstos en aquest document.

Punt d'inflexió en la relació Ministeri-Generalitat

Isabel Pardo de Vera considera que el to i els acords que s'han produït a la reunió de la Comissió Bilateral d'Infraestructures marca "un punt d'inflexió" en la relació de les dues administracions. Diu que ha trobada s'ha fet de forma cordial y ha estat productiva.

De la seva banda, el Vicepresident, Jordi Puigneró, diu que han donat un vot de confiança al Ministeri. Però que, de tota manera, volen ser prudents per veure com avença, per exemple, el traspàs íntegre de Rodalies. I que el que volen són "fets i no paraules".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00