El Govern prepara mesures contra la plaga de senglars
Seran mesures complementàries a les batudes de caça que tindran com a principal objectiu impedir-los l'accés fàcil a menjar i aigua
Barcelona
La plaga de porcs senglars és un problema creixent a Catalunya. Segons dades de la conselleria d'Acció Climàtica, n'hi ha uns 250.000 repartits pels entorns naturals d'arreu del territori i són quantiosos els danys que provoquen en camps agrícoles, entorns urbans i accidents de trànsit.
Les batudes de caça han demostrat no ser suficients per mantenir a ratlla aquesta plaga i per això la conselleria treballa en una bateria de mesures per reduir el nombre de senglars en zones concretes de Catalunya, entre elles Collserola.
Les mesures es concretaran a principis de l'any vinent, però segons ha explicat a SER Catalunya la Directora General d'Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas, es centraran en impedir que els senglars tinguin accés fàcil a menjar i aigua. "Es treballarà amb pagesos, agricultors i les zones urbanes. Cal evitar l'escena que tots tenim al cap dels senglars agafant menjar dels contenidors".
També es podria comptar amb la vacuna anticonceptiva que està provant la Universitat Autònoma de Barcelona i que aquest mateix dilluns es confirmava que és efectiva en cries femella de senglar. "La població és tan gran que calen accions complementaries".
Batudes més segures als espais naturals protegits
Precisament, Govern, caçadors i Diputació de Barcelona han arribat a un acord per senyalitzar i difondre més i millor les batudes que es fan als espais naturals protegits de les comarques de Barcelona i la Catalunya Central.
Joaquim Zarzoso, representant de la Federació Catalana de Caça a Barcelona, explica que l'acord preveu, entre d'altres coses, "informar de forma anticipada de les batudes a tots els usuaris d'aquests espais naturals; senyalar-les correctament; i fins i tot tancar alguns camins d'ús públic mentre duri la batuda".
L'objectiu, segons precisa Sanitjas, és evitar, per exemple, que coincideixin una cursa de muntanya amb una batuda de senglars, amb els riscos que això pot suposar.
L'acord arriba després de l'increment de visitants a aquests espais naturals protegits derivat de la pandèmia. Uns espais on precisament els senglars són un problema i les batudes de caça són també cada vegada més necessàries.
La intenció de la conselleria d'Acció Climàtica és estendre aquest acord a la resta d'espais naturals, siguin o no protegits.