Sociedad

El desdoblament de la R3 obligarà a tallar durant dos estius la circulació de trens

Les obres per duplicar la via entre Parets i La Garriga s'adjudicaran en les properes setmanes i la Generalitat reclama al Ministeri que acceleri els projectes per desdoblar tot el traçat entre Montcada i Vic

Tren de la línia R3ACN

Barcelona

Les obres per duplicar la via de tren entre Parets i la Garriga s'adjudicaran en les properes setmanes i obligaran a tallar durant dos estius complets el servei de la línia R3. Aquest desdoblament entrarà en servei al 2025 i és el primer tram, entre Montcada i Vic, que disposarà de dues vies.

L'any 2008 es va planificar un desdoblament total de la línia R3 entre Barcelona i Vic. Però la dificultat tècnica i econòmica va obligar a replantejar el projecte i fer-lo per fases. Han passat més de 10 anys i, de moment, només s'hi han fet treballs previs per duplicar la via entre Parets del Vallès i La Garriga. El coordinador del Pla de Rodalies, Pere Macias, assegura, en una entrevista a SER Catalunya, que en les properes setmanes s'adjudicaran les obres per construir una segona via en aquests 17 quilòmetres. Tot i que és el tram amb menor dificultat, la previsió és que els treballs obligaran a tallar la circulació d'aquesta línia durant dos estius, el del 2023 i el 2024. Bàsicament perquè s'han de refer ponts i viaductes i s'han de fer actuacions de millora d'algun dels murs del recorregut per minimitzar el risc de despreniments.

Si es compleix el calendari previst, les obres acabaran a finals del 2024 i el desdoblament entrarà en servei al 2025. Macias explica que amb aquest tram de 17 quilòmetres amb doble via i una millora que s'ha de fer a la sortida de Vic, la millora del servei serà significativa. Diu el coordinador del Pla de Rodalies que "ja podrem posar un tren més per hora i sentit, per tant, augmentarem la freqüència de pas, a més de millorar la fiabilitat d'aquesta línia.

Després del desdoblament entre Parets i La Garriga, està previst duplicar la via entre Vic i Centelles. De moment, s'ha encarregat l'estudi informatiu i les obres no començaran abans del 2025. I encara quedaran dos trams complicats. El que va de Montcada a Parets en una zona molt urbanitzada i el que va de La Garriga a Centelles que és el més complicat a tots els nivells. Aquests dos últimes no tenen calendari.

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, critica el retard que porta aquest desdoblament i reclama al ministeri de Transports que acceleri els projectes i les obres. Diu que celebren que s'hagi posat fil a l'agulla i que s'estigui a punt d'adjudicar les obres per desdoblar la via entre Parets i La Garriga. Però Gavín diu que si a la resta de trams els projectes "es fan a pas de tortuga, d'una forma tant lenta i tant pausada, estem al davant d'un escenari que ens pot portar a 8 o 10 anys d'obres amb un forta afectació al servei". Diu Gavín que el ministeri ara no té excusa perquè disposa dels fons europeus Next Generation per poder donar un impuls a la millora d'aquesta infraestructura.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00