Domingo, 23 de Enero de 2022

Otras localidades

Sant Antoni del porquet

Antoni Belda, professor de la Universitat d'Alacant del Departament de Ciències de la Terra i Medi Ambient

Gener és un mes gelat i amb els dies curts, però al mateix temps és un període carregat de rituals i tradicions com ho són la Cavalcada dels Reis Mags i la festivitat de Sant Antoni del porquet. Encara que hem tingut sort per poder gaudir i celebrar amb il·lusió, amb els més menuts, la Màgia del Nadal no podrem fer el mateix amb la tradicional rostida i romeria d’aquest sant que se celebra cada 17 de gener.

Hem de dir que el sant s’anomena Sant Antoni Abad o del porquet, per què sempre va acompanyat de la figura d’un porc al seu costat en referència a la seua simbologia que representa al protector dels animals. Aquest esdeveniment popular està caracteritzat per la música, el foc, el rendiment al sant, la benedicció dels animals domèstics i finalitza amb la tradicional rostida de corder i embotits.

Ens trobem davant un altre ús tradicional on l’arreplegada de llenya i l’elaboració d’embotits artesanals mostren la saviesa popular dels nostres avantpassats. Així, haurem de rendir homenatge al sant en petits grups i fer-ho de forma coherent, però sense oblidar els nostres costums i posar-los en valor. Però cal recordar que per a fer una rostida hem de tindre amb compte totes les mesures de seguretat per a evitar esglais i si a les brases posem un bon embotit de les nostres carnisseries casolanes millor que millor.

Que aquestes línies serveisquen, una vegada més, per posar en relleu la saviesa popular dels nostres avantpassats, que ajuden a mantindre la biodiversitat, l’economia local i modelar un paisatge únic del qual tots podem gaudir-ne.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?