La Generalitat dissol el comitè que havia d'estudiar la vulneració de drets en pandèmia
L'executiu d'Aragonès no publicarà un informe que era crític amb la gestió de la crisi sanitària per part de les administracions
El text havia de servir com a guia jurídica per futures pandèmies o situacions d'emergència
Barcelona
La Generalitat ha dissolt el comitè d'experts que havia d'estudiar la vulneració de drets fonamentals durant la pandèmia. Segons ha pogut saber SER Catalunya, l'executiu d'Aragonès no té previst publicar un informe que, en les seves conclusions provisionals, era crític amb la gestió de la crisi sanitària per part de les administracions. El text havia de servir com a guia jurídica per futures situacions d'emergència.
El juny del 2020, el Govern anunciava una iniciativa pionera dins i fora d'Espanya: la creació d'un grup de savis format per filòsofs, experts en ètica i juristes que havien de plasmar en un document la frontera entre les mesures sanitàries i els drets fonamentals. Després d'ajornar dues vegades la data de publicació, el grup s'ha desfet i l'informe no veurà la llum.
La Conselleria de Justícia diu que no té previst fer-lo públic i que no està completat, que li falten les conclusions definitives. Expliquen també que, quan Lourdes Ciuró (de Junts) va accedir al Departament, el grup ja no existia. En canvi, l'exconsellera Ester Capella (d'Esquerra Republicana) assegura que el comitè no es va desfer mentre ella era al Departament. Insisteix que la seva voluntat era que continués.
Alguns dels experts consultats admeten que tenien la feina feta quan els van avisar que el grup de treball no seguiria endavant. D'altres senzillament van donar per fet que el projecte "quedava en via morta" i que la seva feina "anava a la paperera".
Un informe crític amb la gestió de la pandèmia
El grup de savis qüestionava l'actuació de l'executiu català i del govern espanyol durant la pandèmia. Segons les conclusions provisionals facilitades per Justícia, els experts afirmaven que "no era necessària" ni la declaració de l'Estat d'Alarma ni la centralització de la gestió per fer front a la COVID. També constataven una afectació "important" dels drets fonamentals i demanaven que els responsables polítics comptessin amb més experts a l'hora de prendre decisions.
L'aleshores coordinador del grup i ara secretari del govern, Xavier Bernadí, explicava fa uns mesos a SER CATALUNYA que el grup exigia més transparència als organismes autonòmics i estatals, com el Procicat, que han restringit els drets fonamentals de la ciutadania al llarg d'aquests mesos. "Tots els òrgans haurien de fer un esforç per incrementar la transparència i el rendiment de comptes", deia.
A més, es mostrava crític amb la manera com s'han enfocat les sancions per incompliment de les restriccions: "Hauria estat millor un enfocament que reforcés la confiança i la col·laboració de la ciutadania, més que un model paternalista i repressor", apuntava Bernadí. Deixava al marge d'aquesta reflexió els incompliments més flagrants de la normativa, com les festes il·legals.