Sociedad

Els sindicats proposen establir per llei que tots els salaris s'apugin amb l'IPC

També volen limitar el preu del lloguer a 8 euros el metre quadrat

Capçalera de la manifestació del Primer de Maig a Andorra. / Marisol Fuentes Pérez

Andorra

La Unió de Sindicats han elaborat un decàleg de 8 propostes per augmentar el poder adquisitiu de la ciutadania i que volen elevar al Consell Econòmic i Social. De fet, demà a la tarda tenen una reunió amb la CEA per poder-les debatre i arribar a acords.

Advoquen per un increment d'un 20% del salari mínim interprofessional o, en el cas que es rebutgi proposen establir la tretzena paga obligatòria, que supliria aquest increment. En aquest sentit, demanen que s'integri per llei l'increment dels salaris amb l'IPC per adequar-se a l'encariment del cost de la vida i evitar una bretxa entre salaris.

Una altra mesura fa referència a la limitació a 8 euros el metre quadrats dels habitatges de les parròquies centrals d'obra nova i premiar aquells propietaris que els lloguin per un preu inferior a l'establert amb una bonificació via impositiva. En el context dels habitatges de compra proposen que tota promoció privada que es presenti per a l’adquisició d’un habitatge, ha de ser l’Estat andorrà junt amb els Comuns, qui ha de promoure un 20% dels habitatges en règim d’habitatge protegit, entenent-se aquest, per persones del país a preus assequibles.

Així mateix, també demana que es creï un Registre de la Propietat públic i gratuït i la fixació d'un preu de referència de tots els habitatges destinats al lloguer on es tinguin en compte factors com la situació geogràfica i els serveis de l'immoble. El secretari general de la Unió Sindical d'Andorra, Gabriel Ubach, ha manifestat que aquesta regulació s'ha d'implementar en un termini entre tres i sis mesos pel gran impacte que té en la ciutadania i en la qualitat de vida.

També apunten que cal revisar el percentatge de la recaptació impositiva i proposen establir un 20% en les rendes més elevades, així com un augment de prestacions pels autònoms amb 5 o menys treballadors a càrrec.

El decàleg conté una ajuda del 30% del preu de l'habitatge als estudiants que hagin de marxar d'Andorra a cursar estudis superiors, establint un llindar màxim de 700 euros en els lloguers. En aquest cas, s'aposta per ajudes al transport escolar.

Finalment, volen la derogació del darrer decret de preus per accedir a les residències i eliminar la bretxa salarial entre homes i dones.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad