Sociedad

L'FMI insisteix en diversificar l'economia i diu que la reforma de les pensions ha de ser imperativa

El Fons Monetari Internacional ha posat de relleu en l'informe anual que Andorra s'està recuperant fortament després de la recessió profunda provocada per la pandèmia

javiladot

Andorra

El cap de missió per Andorra de l'FMI, Rodolphe Blavy, ha explicat que inicialment preveien un creixement del Producte Interior Brut de l'Economia per aquest 2022 d'un 4,5%, set dècimes per sota de les previsions que va publicar Estadística la setmana passada. La xifra de l'organisme internacional serà revisada a l'alça després de les dades del primer trimestre, que el ministre de Finances Eric Jover, ja ha avançat que seran de dues xifres. Cal tenir en compte, però que l'any passat no hi va haver temporada d'hivern.

Pel que fa a l'endeutament, es destaca que la prudent política pressupostària duta a terme per l'executiu permetrà recuperar els nivells previs a la pandèmia. Tot i això, es recomana que trobi un equilibri entre rebaixar l'endeutament i incrementar la inversió tant pública com privada per reforçar el creixement a mig termini. En aquest sentit, Jover, ha avançat que el pla d'equilibri financer inclou una major despesa d'inversió.

Pel que fa la inflació, el ministre s'ha mostrat molt preocupat per les conseqüències que té per l'economia i la ciutadania. La pròpia invasió de Rússia a Ucraïna i com es resolgui el conflicte marcarà la seva evolució. La previsió de l'FMI és que es pugui suavitzar el 2023.

Respecte al futur de les pensions, l'organisme internacional considera que la reforma ha de ser imperativa. Entre les mesures a adoptar hi ha l'augment de cotitzacions i endarrerir l'edat de jubilació.

També parla del sistema bancari. Admet que és sòlid, però avisa que cal un seguiment i una supervisió més estrictes. Insisteix en la diversificació econòmica i demana reduir la burocràcia per obrir una societat. Demana apostar per una política que augmenti l'habitatge a preu assequible i reduir els requisits d'immigració, per tal d'atraure treballadors amb més qualificació.

Eric Jover ha fet un balanç positiu dels gairebé dos anys com a membre del Fons Monetari Internacional i ha deixat clara la importància del treball que fan per l'homologació d'Andorra a nivell internacional.

Finalment, ha tingut paraules pel president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, manifestant que estava equivocat amb els càlculs del què costaria ingressar a l'FMI.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad