Economía y negocios
URBANISME

Els propietaris de terres volen limitar el creixement urbanístic

Diversos estudis encomanats per l'associació a una experta suïssa conclouen que la situació actual és insostenible ja a curt termini

El president de l'Associació de propietaris de terres andorranes, Josep Duró (e), i el tresorer, Jordi Cerqueda (d) durant la roda de premsa d'aquest dimarts. / Marisol Fuentes Pérez

Andorra la Vella

Els propietaris de terres volen limitar el creixement urbanístic.

Diversos estudis encomanats per l'associació a una experta suïssa conclouen que el grau de creixement urbanístic actual és insostenible, ja a curt termini.

Avui aquesta entitat ha ofert una roda de premsa per presentar un seguit de mesures al respecte, mesures que ja han proposat a les diverses institucions per iniciar un debat global sobre els límits del creixement.

L'entitat agrupa grans, mitjans i petits propietaris de terrenys no construïts. Es mostra enormement preocupada pel creixement urbanístic actual que considera incompatible amb el desenvolupament de les activitats agrícoles tradicionals, amb el manteniment del paisatge i del patrimoni, i l'estabilitat dels recursos i les infraestructures. I plantegen un debat ampli que contempli administracions, propietaris, actors econòmics i socials.

Entre d'altres accions, plantegen la reforma de la Llei del sòl, que consideren obsoleta, i també la d'inversió estrangera ja que actualment el 85% d'aquestes inversions es concentren en el sector immobiliari, tal i com ha assenyalat el tresorer de l'entitat, Jordi Cerqueda: "si el 85% de la inversió estrangera és immobiliària és que segurament alguna cosa no està funcionant correctament".

Durant aquest període de reflexió l'associació no és partidària de declarar una moratòria de la construcció perquè provocaria una greu crisi econòmica. Però sí estaria d'acord en alentir les concessions.

L'entitat tampoc és partidària de revisar impostos, tot i que la baixa fiscalitat sigui també una conseqüència del creixement urbanístic desbordat.

En aquest debat global també aposten per augmentar les ajudes al sector agrícola per diversificar la producció i fins i tot als petits propietaris per mantenir terrenys i boscos.

Igualment, proposen analitzar i controlar la densitat de població per mantenir l'equilibri territorial. El president de l'associació de propietaris de terres, Josep Duró, assegura que sense aquest control "ens podem trobar amb 10.000 habitants a Ordino amb les actuals carreteres, amb el què això suposa".

La resposta que han rebut per ara de les administracions ha estat "política", en el sentit de rebre bones paraules i millors intencions però cap proposta concreta per iniciar el diàleg que demanen. Sí saben que tant el Consell General com el Govern volen revisar la llei del sòl, cosa que agraeixen, però remarquen que no se'ls consulta suficientment malgrat trobar-se a l'ull de l'huracà.

Marisol Fuentes Pérez

Marisol Fuentes Pérez

Periodista llicenciada per la UAB. Des del 2007, directora de Ràdio SER Principat d’Andorra, emissora...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00