Anna Maria Alegret: "M'agrada que hi hagi progrés però per a tothom"
D'una de les sagues sanitàries més importants del país, va impulsar amb el seu marit, el doctor Escoda, el centre mèdic del Pas després de veure's obligada a exiliar-se a Andorra durant el franquisme
Andorra la Vella
Anna Maria Alegret és memòria viva de l'exili i de la lluita antifranquista. Nascuda a Roquetes (Baix Ebre) el 1940 pertany a una saga de metges i de fet ella volia ser infermera però el seu entorn, acomodat i de dretes, la va derivar cap al magisteri, professió que exerceix durant uns anys.
És la única dona entre cinc germans i això marcarà la seva vida. Amb una educació força estricta, des de ben jove ja va manifestar un esperit combatiu i rebel.
Sabent que si no estudiava magisteri es veuria obligada a quedar-se a casa, va decidir fer-ho interna a Tarragona en un centre religiós. D'allà va aconseguir feina pels pobles per posteriorment traslladar-se a Santa Perpètua de la Mogoda per treballar en un centre per a menors.
La seva etapa a Barcelona va revolucionar la seva vida. La proximitat del centre amb la ciutat comtal la va portar a descobrir la llibertat. Així que finalment es trasllada a la capital catalana i ingressa a l'hospital Clínic per estudiar infermeria, la seva vocació. I malgrat l'oposició inicial de la família (la mare havia enviudat jove, quan Anna Maria tenia 15 anys), finalment va aconseguir el seu suport.
En aquesta etapa va conèixer el doctor Escoda, amb qui va festejar un any i finalment es va casar. Va abandonar els estudis per formar una família, cosa de la que se'n va empenedir. "En aquella època, les dones teníem molt interioritzat que havíem de dedicar-nos a la família i a tenir fills".
Així, doncs, es tralladen a Tortosa on el doctor Escoda inicia la seva professió com a metge, primer treballant a l'Aliança i posteriorment instal·lant-se pel seu compte.
És també a través del doctor Escoda que contacta amb els moviments antifranquistes de la regió. Sense saber-ne gaire detalls ("i millor així" explica), l'acompanya en viatges força arriscats en els què carreguen premsa i llibres prohibits. Participa en l'enviament de cartes de protesta contra el règim franquista a França o el Regne Unit. I es converteix així en col·laboradora essencial fins que els denuncien i es veuen obligats a marxar.
Trien Andorra perquè hi havien passat un parell de cops en dos viatges a França. I inicialment creuen que la sortida serà temporal. Tant és així que reparteixen els fills per diferents punts de Catalunya, amb familiars, esperant retornar a les poques setmanes.
Finalment no és així i acaben arrelant al país.
El 1970 la parella obre el centre mèdic del Pas de la Casa. Mentre el doctor Escoda atén tota mena de pacients, Anna Maria es dedica a les tasques de gestió: des d'atentre el telèfon a fer factures.
A Anna Maria li agrada el Pas i Andorra en general i, mentre va ser viu el dictador, la família en conjunt no va poder tornar a Catalunya. Ho feia ella amb els fills als estius. Per fer-ho junts, havien de marxar a França o a d'altres països europeus.
Un cop mort el dictador ja van decidir no tornar ja que els fills havien arrelat al país.
Anna Maria Alegret no se'n penedeix de la decisió. Creu que "a la vida, t'has d'anar adaptant a les circumstàncies" i malgrat trobar a faltar Roquetes, Tortosa i el Baix Ebre en general, Andorra li agrada i s'hi troba agust.
Aquí es desvincula totalment de la política i dels moviments socials. Es dedica a la família i a la seva feina. Explica centenars d'anècdotes viscudes al Pas de la Casa, una localitat que ha vist créixer com ningú.
Li preocupa el creixement urbanístic desbordat que vivim, com està canviat el perfil d'un paisatge que l'ha acompanyat al llarg dels darrers cinquanta anys. "Ja m'agrada que hi hagi progrés, però un progrés per a tothom" indica.
I també s'ha mostrat preocupada pel procés català; especialment dolguda pels cops que van rebre els votants durant el referèndum de l'1 d'octubre, una repressió que li va recordar els temps del franquisme que tant de prop va viure.
Anna Maria Alegret ha estat la primera de la sèrie d'entrevistes de la cinquena temporada de 'Amb Veu de Dona', un espai dedicat a repassar la història recent d'Andorra des d'una perspectiva de gènere i que compta amb el suport del Govern d'Andorra.