El comú de Sant Julià impulsarà en breu la xarxa de calor per biomassa a la parròquia
Aquest és l'objectiu més immediat del comú lauredià per reduir la dependència energètica i per descarbonitzar la parròquia
Sant Julià de Lòria
El comú de Sant Julià impulsarà en breu la xarxa de calor per biomassa a la parròquia.
Aquest és l'objectiu més immediat del comú lauredià per reduir la dependència energètica de l'exterior i per descarbonitzar la parròquia.
Majoral ha avançat en el decurs de les Segones Jornades de l'Energia que se celebren avui a Sant Julià, que el comú ja ha presentat el projecte executiu a Govern i n'espera resposta i aportació de l'executiu per tirar endavant el projecte abans no acabi la legislatura.
Josep Majoral detalla el projecte de xarxa de calor per biomassa
00:24
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669300948954/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Un altre projecte que podria veure la llum aviat és la creació d'un carril ciclable a la parròquia juntament amb Govern també. Aquest carril sortiria de la parta alta del poble i fins el pont de la Margineda. En una reunió mantinguda ahir amb l'executiu, el comú ha rebut l'encàrrec de redactar un primer conveni per a la primera fase del projecte.
El carril ciclable és una via de trànsit pacificat en les que es promou la circulació de ciclistes amb una reducció de la velocitat per als vehicles a motor a un màxim de 30 km/h.
Finalment, el comú lauredià continua apostant pel desenvolupament de l'hidrògen com a energia alternativa i el seu objectiu és que l'edifici comunal s'abasteixi d'aquest combustible a mig termini.
Per ara, però, és un projecte força embrionari que ni Govern ni FEDA no han desenvolupat encara. Així ho ha dit el director de FEDA, Albert Moles.
Albert Moles explica que l'ús de l'hidrògen com a energia alternativa està poc desenvolupat
00:32
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669301021810/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
No obstant, FEDA no descarta desenvolupar aquest projecte en considerar que amb energies renovables destinades a l'electricitat no serà suficient per substituir les fòssils.
En canvi, el comú de Sant Julià ja ha contactat amb empreses "serioses" del sector i veu viable a més curt termini la seva implantació.
Èxit dels lots de llenya
La prova pilot per a l'aprofitament de llenya dels boscos lauredians entre els ciutadans ha estat un èxit. Els cinc lots oferts d'un metre cúbic cadascun ja s'han esgotat i hi ha llista d'espera.
Vista la demanda, el comú ha acordat treure cinc lots més en breu i no descarta ampliar la concessió si ho sol·liciten més ciutadans.
Estalvi del 7% al novembre
Precisament durant aquestes jornades, el director de FEDA ha avançat que al novembre s'ha estalviat un 7 per cent d'energia, segons les darreres dades de què diposa la parapública. Lluny del 15 per cent desitjable per l'empresa per fer front a la crisi energètica que patim, és una dada rellevant tenint en compte que l'activitat econòmica també ha estat més important enguany que l'any anterior, segons Moles.
Albert Moles explica el nivell d'estalvi energètic actual
00:31
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669301122888/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Les segones jornades de l'energia que se celebren avui a Sant Julià estan fonamentalment enfocades en la crisi energètica i l'emergència climàtica organitzades conjuntament pel comú lauredià, FEDA i l'Empresa Familiar Andorrana (EFA).
Diversos ponents i taules rodones debaten sobre aquesta situació per intentar aportar solucions a curt i mig termini.
El president de l'EFA, Daniel Armengol, ha volgut ressaltar que no s'ha incidit prou en la col·laboració públicoprivada prevista al llibre blanc de l'energia per assolir l'estalvi energètic i la reducció d'emissions contaminants. I ha reclamat recuperar aquest esperit per trobar l'equilibri entre l'estalvi energètic i el creixement econòmic.
La majoria de ponents presents a les jornades consideren molt ambiciós el projecte del Govern de reduir a zero les emissions contaminants al 2050.
Diferents sectors com el del comerç, l'hoteleria, la gestió dels residus o l'administració pública prenent part en les jornades a més de diversos experts internacionals en energies renovables i canvi climàtic.
Marisol Fuentes Pérez
Periodista llicenciada per la UAB. Des del 2007, directora de Ràdio SER Principat d’Andorra, emissora...