Sociedad
COST DE LA VIDA

El cost de criar un fill a Andorra és de 747 euros al mes

L'AR+I, Andtropia i Unicef elaboren un estudi sobre el cost mensual mitjà per a la criança d'un infant davant la baixa taxa de natalitat al país

L'autora de l'estudi, Marta Alberch, presenta les conclusions en roda de premsa. / L.G.

Andorra la Vella

L'AR+I quantifica que criar un fill a Andorra aquest 2023 costa 747 € al mes.

El Grup de Sociologia d’Andorra Recerca i Innovació, amb la fundadora i directora d’Andtropia, Marta Alberch, com a autora, s'ha encarregat de realitzar un estudi el qual té com a principal conclusió que el cost mensual mitjà per a la criança d’un infant a Andorra aquest 2023 és de 747 € al mes.

Les franges de 0 a 3 anys i de 13 a 17 anys estan per sobre d’aquesta mitjana, amb 774 i 804 euros, respectivament. En canvi, les franges de 4 a 6 anys, amb 649 euros de mitjana, i de 7 a 12 anys, amb 736 euros, es trobarien per sota. Les partides amb més pes són la de l’alimentació, la de conciliació i la d’habitatge, que ja representen el 59% del total. Tot i això, depenent de la franja d’edat, el pes varia lleugerament, sent dels 0 als 3 anys la partida destinada a la conciliació la que representa un cost més elevat, segons l'autora de l'estudi i gerent d'Andtropia, Marta Alberch.

Per col·lectius, i amb dades del 2020, per a les famílies amb uns ingressos màxims de 16.400 euros, el cost de la criança representaria un 31%. En canvi, amb uns ingressos mínims de 34.000 euros suposa com a molt el 26%.

Si es compara amb els salaris mitjans a febrer del 2023, per una família monoparental el cost de la criança pot representar el 32%. Alberch destaca que "l'esforç en aquestes famílies, sustentades majoritàriament per dones, és molt elevat".

Si la família està composta per només la mare, i degut a la bretxa salarial, el pes pujaria fins al 36%. En el cas d’una família formada per una sola persona adulta que cobrés el salari medià, el cost de criar un fill seria del 40%, i en el cas que cobrés el salari mínim, suposaria el 62%, un cost que es podria considerar inassolible.

Finalment, pel que fa a les mesures i accions, aquestes s’han agrupat en cinc apartats: gratuïtat real en serveis bàsics, ajudes universals i amb pagament anticipat, deduccions fiscals reemborsables, conciliació real i efectiva, i serveis millorats per a famílies monoparentals o nombroses.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00