Amb veu de dona
Sociedad | Actualidad
AMB VEU DE DONA

Natàlia Solà: "La música és l'eix de tota la meva vida"

La compositora, musicòloga i pedagoga acaba de fer 89 anys, encara dona classes particulars i és la primera protagonista de la sisena temporada de Amb Veu de Dona

Natàlia Solà al piano de casa seva, a Andorra la Vella. Compositora, pedagoga i musicòloga, encara no veu el moment de retirar-se. / Ràdio SER Principat d'Andorra

Andorra la Vella

Natàlia Solà acaba de fer 89 anys i continua activa. No veu el moment de retirar-se i segueix impartint classes particulars a tres alumnes adults que només voler gaudir de la música i del piano, sense cap més pretensió.

Aquestes classes li donen la vida després de perdre fa pocs anys el seu marit, en Fèlix, i d'haver patit diversos problemes de salut.

Solà neix a Mallorca dos anys abans de l'esclat de la guerra civil espanyola en una família acomodada que es dedica a la venda de motors per a pous d'aigua. És la petita de tres germanes i amb només dos anys es veu afectada per la guerra i la violència.

La família, una part d'ella orginària de Sabadell, es veu atrapada a Barcelona i sense poder retornar a Mallorca en l'esclat del conflicte després de visitar uns parents. Se suspèn el transport marítim entre la capital catalana i Palma de Mallorca i viu en primera persona els bombardejos, les trinxeres i les corredisses als refugis antiaèris. Fins que el pare aconsegueix allunyar la família de la primera línia del front llogant una petita habitació en una masia a Matadepera fins el final de la guerra. Reconeix que van passar molta gana, que menjaven de tot, fins i tot sopa de llangardaix, fins que van poder retornar a Mallorca.

Malgrat la curta edat, Natàlia Solà recorda amb molt detall la guerra civil que li ha quedat gravada amb foc. "És increïble com les guerres et marquen; per això ara penso en Ucraïna. No sé perquè n'ha d'existir" explica des de casa seva, a Andorra la Vella.

A Mallorca transcorre la seva infantesa i joventut. Amb només 4 anys queda eclipsada pel so del piano gràcies a una cosina que el tocava. S'hi passava les hores escoltant-la, embadalida. I la mare, atenta i molt sensible a la formació de les seves filles, decideix inscriure-la a classes de piano al conservatori de la ciutat.

Natàlia Solà durant l'entrevista al seu domicili de la capital.

Natàlia Solà durant l'entrevista al seu domicili de la capital. / Ràdio SER Principat d'Andorra

Natàlia Solà durant l'entrevista al seu domicili de la capital.

Natàlia Solà durant l'entrevista al seu domicili de la capital. / Ràdio SER Principat d'Andorra

Acaba els estudis amb només 14 anys i reconeix que en aquella època, i més després d'una guerra, la joventut no tenia "gaire més a fer" que estudiar (qui podia) i formar-se. Explica que la seva era molt oberta a la cultura i els estudis i per aquest motiu, i com una gran raresa a l'època, les tres germanes cursen estudis superiors. "El meu pare era un home d'una gran cultura i sempre va ser molt sensible a què nosaltres estudiéssim" comenta. I afegeix "he tingut molta sort d'haver tingut aquesta família perquè la música ha estat i és l'eix de tota la meva vida".

La seva faceta de pedagoga musical comença doncs amb només 14 anys ensenyant música a nenes d'una escola de monges d'un poble de l'interior de l'Illa.

Amb només 18 anys visita per primer cop Andorra on hi ha uns amics de la família. Al país coneix en Fèlix, qui seria la seva parella la resta de la seva vida. Comencen primer una relació d'amistat i finalment es casen dos anys després. La Natàlia trasllada la seva residència a Andorra, on en Fèlix és mecànic, i obre la primera escola de música al país.

Eren els inicis dels anys de bonança econòmica a Andorra i l'escola té molt èxit. Apadrinada pel conservatori del Liceu de Barcelona, esdevé una delegació oficial i per ella passen centenars d'alumnes en les quatre dècades que la té oberta, al bell mig de la capital. Alguns fins i tot han fet carrera musical.

La Natàlia Solà hauria volgut tenir també una faceta de concertista. La va començar amb només 16 anys a Mallorca actuant pels hotels de l'illa. Un promotor la va veure en una de les actuacions i li va proposar tocar a Londres però la família s'hi va negar en ser menor d'edat.

Posteriorment, només ha actuat en esdeveniments en què li han demanat i no amaga que li hauria agradat poder haver fet concerts de piano en la seva llarga carrera artística. Però entre les classes, els examens oficials, la família i la composició, finalment no va trobar el moment de desenvolupar aquesta faceta artística.

Com a compositora, disposa d'una extensa obra. La més rellevant sens dubte és "El despertar de les aigües", l'obra sinfònica andorrana més important del darrer segle. De la mà d'Esteve Albert, a qui coneix de casualitat, musica els seus poemes en una obra de dansa, poesia i música que ha estat interpretada a Andorra, Barcelona i Reus, entre d'altres.

Sardanes, havaneres, cançons infantils, himnes i fins i tot una missa dedicada a la verge de Meritxell conformen el seu extens catàleg de composicions.

L'amistat amb Esteve Albert té tota la seva gràcia. Neix de l'espontanèitat del mateix poeta qui es presenta a l'escola de Solà un bon dia sol·licitant poder escoltar les classes mentre escrivia. A Natàlia Solà no li va sorprendre una demanda tan singular perquè de seguida va copsar que era una persona sensible i especial.

Des d'aleshores i fins la mort d'Esteve Albert, el 1995, van mantenir una estreta relació professional i d'amistat. Natàlia Solà musica diversos dels seus poemes, alguns dels quals publicats al disc Interiors que compta amb el suport de Miquel Martí i Pol.

Recentment, Natàlia Solà va escriure i composar una missa en honor de la verge de Meritxell que només ha estat representada un cop. I li faria molta il·lusió que es tornés a fer coincidint amb la Festa Nacional.

Assegura no tenir un referent precís en la composició de la seva obra, però en piano Chopin és qui més li agrada.

No és gens mitòmana i menys encara divina. Es considera una persona senzilla que estima Andorra i la música, tot i haver estat una pionera al país en el camp de la pedagogia musical i la composició.

I reconeix que per poder fer el què ha fet ha hagut de batallar molt, lluitar molt contra les imposicions socials i per això se sent orgullosa que avui la gran majoria de dones puguin decidir per elles mateixes. A les joves les recomana no perdre valors com el treball i el sacrifici i lluitar pels seus drets i la seva llibertat. És una gran defensora de la joventut malgrat que no li agrada gens la música actual. I creu que no hem d'acusar els joves del decliu de la societat actual perque "no és res més del reflex del què fan els adults".

Natàlia Solà ha estat la primera protagonista de la nova temporada de Amb Veu de Dona, que compta amb el suport del Govern d'Andorra i el patrocini d'Andorra Telecom.