Política
SEGURETAT SOCIAL

La CASS coneixia el sobrepagament d'algunes pensions des del desembre del 2022

L'estudi forènsic encomanat a Deloitte estarà enllestit a finals de febrer

El president del consell d'administració de la CASS, Marc Galabert, durant la compareixença d'aquest dijous al Consell General sobre el sobrepagament de les pensions d'invalidesa. / Demòcrates

Andorra la Vella

El president del consell d'administració i el director general de la parapública, Marc Galabert i Josep Escoriza, han comparegut en comissió legislativa on han detallat tot el procés des que van conèixer els pagaments extraordinaris a a alguns pensionistes, fins a l'estudi forènsic que preveuen tenir a finals de mes. Així, han comentat tot va començar a finals del 2022, quan un afiliada va anar a la CASS per regularitzar la seva pensió i van comprendre que no s'havia fet el control pertinent des de feia molts anys.

No va ser fins a l'agost del 2023 quan es van reunir amb Afers Socials i els van exposar la problemàtica. Posteriorment, van encarregar un estudi jurídic que va determinar que no podien condonar el deute i, de fet, els instava a reclamar els sobrepagaments. És per això que es van reunir amb el cap de Govern, Xavier Espot, aquest 2024 i va ser ell qui els va proposar encarregar un nou estudi jurídic que determinés si es podia fer a través de l'esmena que finalment es va aprovar amb el pressupost, segons ha explicat Marc Galabert.

El president del consell d'administració ha mencionat un problema informàtic i la impossibilitat que amb un sistema manual es pogués fer la tramitació necessària per corroborar que els pensionistes del grup I percebien el que els correspon, però també ha destacat la voluntat de no reclamar el deute. A partir d'aquí, ve el treball amb l'executiu i per solucionar el problema, han encarregat a Deloitte aquest informe forènsic el qual ha de servir per determinar com va passar i per què. Si s'escau, afirma, traslladaran el cas a la justícia.

Finalment, Galabert defensa la iniciativa de la CASS i les explicacions als seus afiliats, l'endemà d'haver aprovat el pressupost. Un fet que des del grup parlamentari de Demòcrates no acabaven d'entendre per què no les havien donat a ells, abans, també. Tot i així, s'ha compromès a retornar al Consell General per exposar les conclusions de l'informe forènsic.

Arnald Sanllehy

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00