La població creixerà entre 75 i 230 persones cada any com a conseqüència de l'acord d'associació
Segons l'estudi d'impacte elaborat per l'AR+I, la població se situarà en poc més de 100.000 habitants l'any 2050 fruit de l'acord, 1.800 més que si no s'adoptés
Andorra la Vella
La població creixerà entre 75 i 230 persones cada any com a conseqüència de l'acord d'associació.
Segons l'estudi d'impacte elaborat per l'AR+I, la població se situarà en poc més de 100.000 persones l'any 2050 fruit de l'acord, 1.800 persones més que si no s'adoptés.
Son estimacions fetes a travès de models matemàtics en els què s'ha valorat el percentatge de quotes previst a l'acord i l'evolució de la immigració els darrers anys.
Aquesta és una estimació conservadora, amb càlculs mínims, segons el coordinador de l'estudi Yvan Lara. La conclusió que fan els autors de l'estudi, doncs, és que amb o sense acord la població creixerà i que correspondrà als poders públics limitar-la o no a través de la política migratòria que continuarà en mans del govern de torn. Per aquest motiu l'impacte de l'acord d'associació sobre la demografia és insignificant.
Un altre aspecte important de l'estudi és l'impacte de l'acord en la seguretat ciutadana, tema clau en el debat sobre el sí o el no. L'ARI ha analitzat diferents variables per calcular-ho, variables que s'utilitzen en estudis similars d'arreu: l'atur, la desigualtat d'ingressos, el nivell educatiu, la degradació urbana i la capacitat dissuassiva. Ni la immigració ni el control de penals no tenen incidència sobre la seguretat. De fet, l'estudi remarca que no hi ha relació entre augment de la immigració i la criminalitat. Així ho ha posat de relleu Yvan Lara, el coordinador de l'estudi.
Aquí Andorra (23/07/2024)
50:00
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/ser_andorra_aquiandorra_20240723_151000_160000/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
L'acord preveu mantenir el certificat de penals sobre algunes professions sensibles com la seguretat, l'educació o la sanitat i per a la resta hi haurà una declaració jurada per als treballadors comunitaris. Per a la resta, es manté el sistema actual. L'estudi valora un grau molt baix de reinicidència en el cas que algú tingui antecedents penals i no els declari, per la qual cosa no disposen d'evidència suficient en que la declaració de penals sigui una eina fonamental en la seguretat ciutadana.
De fet, la majoria de foragitaments i expulsions administratives afecten turistes i segons l'estudi, aquests no canviaran.
Per aquest motiu consideren que l'acord tindrà un impacte nul sobre la seguretat ciutadana perquè altres variables que sí afecten, com l'atur, la desigualtat d'ingressos o el nivell educatiu no s'alteraran a conseqüència de l'acord.
Marisol Fuentes Pérez
Periodista llicenciada per la UAB. Des del 2007, directora de Ràdio SER Principat d’Andorra, emissora...