Sociedad
INVERSIÓ ESTRANGERA

L'Institut Cugat descarta instal·lar-se a Andorra

Segons la resposta escrita de la ministra de Salut al PS, les contraprestacions que demanava el pretigiós centre de traumatològia eren inasumibles i el govern les va denegar

El prestigiós traumatòleg, Ramon Cugat, amb la seva dona i també metgessa, Montserrat Garcia, en la presentació d'una nova tècnica de recuperació de lesions en futbolistes. Ramon Cugat és el president de l'Institut Cugat, que finalment ha descartat instal·lar-se a Andorra. / FCF

Andorra la Vella

Les contraprestacions que demanava d'Institut Cugat van impedir que s'establís al país.

La ministra de Salut, Helena Mas, ha detallat a través d'una resposta escrita a les demandes plantejades per la consellera general socialdemòcrata, Susanna Vela, referents a la inversió en recerca biomèdica i biotecnològica, que el pla perquè aquesta institució referent en el tractament i la investigació de lesions de caràcter esportiu no va fructificar perquè van demanar l'adjudicació, via concessió, d'instal·lacions o terrenys a càrrec del Govern, una petició que l'executiu no va acceptar i, per tant, el va descartar.

El mateix va passar amb Ivascular, que desenvolupa tecnologia mèdica per al tractament de trastorns del sistema vascular.

Qüestionada pel pressupost que hi destina el Govern, Mas detalla que el Laboratori Nacional d'Epidemiologia ha participat en el seguiment de quaranta projectes de recerca i innovació als quals ha destinat més de 663.000 en quatre anys. Mentrestant, l'Àrea de Recerca del Departament d'Ensenyament Superior, Recerca i Innovació Tecnològica ha finançat projectes per valor de gairebé 2,8 milions d'euros i, encara caldria sumar els ajuts que ofereix el Govern a través dels programes Poctefa, de la Universitat d'Andorra o d'Andorra Business.

Finalment, la ministra reconeix que no han fet cap inversió en projectes de recerca en matèria de salut de la dona, que va proposar Hologic, l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras o la seqüenciació genòmica d'Illumina.

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des...