Actualidad
INICI DEL CURS

Més d'11.300 alumnes inicien avui el curs escolar marcat pel pla de millora

La comprensió lectora, la resolució de problemes matemàtics o el coneixement de les ciències tindran una rellevància especial

Un pare acompanya els seus fills en el primer dia de curs escolar. / JAViladot

Andorra la Vella

Així ho ha detallat el ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, qui ha recordat que encara són dades provisionals, però que es mantenen pràcticament idèntiques a les del curs passat. De fet, són quatre alumnes menys. En aquest sentit, ha detallat que el sistema educatiu que té més alumnes és l'andorrà, amb 4.653, seguit del francès (3.379), l'espanyol (3.060) i, finalment, el britànic (260).

Com a principals novetats, ha explicat que introduiran les accions previstes al Pla de millora del sistema educatiu, que es va començar a desenvolupar un cop es van conèixer els resultats interns i externs dels coneixements mitjans dels alumnes. Així, assegura que la comprensió lectora, la resolució de problemes matemàtics o el coneixement de les ciències tindran una rellevància especial. En aquest sentit, Baró admet certa preocupació per la caiguda del nivell dels infants, i considera que és "una situació compartida més enllà del Principat".

Per altra banda, ha destacat que actuaran decididament per rebaixar el nombre de docents interins de llarga durada, és per això que ha avançat que volen consolidar una vintena de posicions, tot i que dependrà del pressupost. El mateix ha de passar amb la carrera professional, que s'està treballant amb el sindicat de professors, i amb la revalorització salarial que demanen.

Quant a les pantalles, assegura que no les eliminaran per l'ús imprescindible que tenen en matèria educativa, però sí que estan treballant en un programa per fer-ne un ús responsable.

Entre les novetats principals del nou curs, la gestió dels patis de les escoles d'Escaldes i Canillo del sistema andorrà a càrrec de l'Associació de pares i mares com a prova pilot per ampliar-lo els propers cursos. Actualment la gestió d'aquest servei va a càrrec d'una empresa de treball temporal. Ho ha explicat la gerent de l'AMPAEA, Mireia Muñoz.

L'AMPAEA també continuarà gestionant enguany la cuina de la cantina de l'escola francesa de Sant Julià que va presentar problemes econòmics l'any passat i ha engegat un projecte de malbaratament zero d'aliments a través d'una app que facilitarà la distribució de carmanyoles amb el menjar sobrant a qui ho necessiti.

Pel que fa al sistema espanyol, la novetat principal és l'aprovació de l'obertura d'una nova línia de batxillerat d'arts al Col·legi Sant Ermengol que serà efectiva a partir del curs vinent. L'aprovació es va rebre divendres i com tots els alumnes de batxillerat ja estan matriculats en d'altres línies, s'ha decidit que la posada en marxa sigui a partir del curs vinent.

Una altra novetat al sistema serà la implementació ja efectiva de la reforma educativa espanyola, segons Maria Dolores Lopez, la consellera d'educació de l'ambaixada espanyola a Andorra.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00