Política
SESSIÓ DE COMÚ

Sant Julià aprova que la Catsa i el conjunt de la Fàbrica Reig entrin al catàleg de patrimoni

L'acció s'ha votat per assentiment i a la pràctica impedirà o dificultarà que a la Catsa es pugui fer un projecte d'habitatges privat

La façana de la fàbrica Tabacs Reig és un dels edificis inclosos en el catàleg comunal de Sant Julià de Lòria. / ANA

Sant Julià de Lòria

L'acció s'ha votat per assentiment i segons ha explicat el cònsol major, Cerni Cairat, es pretén fer valdre el patrimoni immobiliari que representen aquests dos edificis en el marc de la importància que va tenir el cultiu i la fabricació de tabac a la parròquia. Així, bàsicament es protegeixin les façanes d'aquests dos edificis, que en el cas de la Fàbrica Reig inclou també Cal Rafeló, i que a la pràctica impedirà o dificultarà que a la Catsa es pugui fer un projecte d'habitatges privat, ja que hauria de mantenri tota la façana.

Mentrestant, el comú buscarà el suport del Govern perquè esdevingui un referent cultural.

Per la seva part, el cap de la minoria, Josep Majoral, ha validat la iniciativa, però considera que està poc meditata o almenys poc argumentada perquè només inclu dos nous edificis en el catàleg, quan a la parròquia n'hi ha almenys tres més que també estan vinculats amb el tabac. Des d'aquest punt de vista, valora que es vulguin protegir, però creu que caldria ampliar-los a la resta.

Finalment, tots dos han mantingut una picabaralla dialèctica quan Cairat ha acusat Majoral d'"immoral" i de "reprovable", perquè el seu estudi d'enginyeria participés d'alguna manera en la reconversió de la Catsa en una promoció d'habitatges, quan no fa tant defensava que fos un equipament cultural. Sense entrar en adjectius, l'excònsol ha negat les acusacions i ha dit que no té res signat amb la promotora que volia desenvolupar-lo.

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des...