Economía y negocios
HABITATGE

El preu del metre quadrat d'un habitatge de venda arriba al màxim històric

Se situa en els 5.400 euros, el més alt que mai s'ha registrat, segons l'informe sobre el sector immobiliari encarregat per l'AGIA a un expert espanyol

El president de l'AGIA, Gerard Casellas; i el director de càtedra en mercat immobiliari de la Universitat de Saragossa, Luis Alberto Fabra Garcés; durant la presentació de l'informe. / ANA

Andorra la Vella

El preu del metre quadrat d'un habitatge de venda arriba al màxim històric.

Així ho confirma el president de l'AGIA, Gerard Caselles, a partir de l'informe sobre el sector immobiliari que han encarregat al catedràtic de la Universitat de Saragossa, Luís Alberto Fabra, que mostra com el preu mitjà del metre quadrat d'un pis de venda que ofereix un propietari és de 5.400 euros. És el més alt que mai s'ha produït, però no vol dir que sigui el preu final, ja que baixa fins als 3.600 quan es concreta la venda. Tot i així, és molt elevat i s'ha incrementat un 60% en el darrer quinquenni.

Segons ha comprovat Fabra, el nombre de transaccions està caient en el darrer any i mig, però el preu no i això és per la tendència inflacionista que permet al comprador esperar, abans d'abaixar les seves pretencions. Així, considera que el negoci immobiliari comença a mostrar signes de desgast.

Una dada que sobta és que de les poc més de 1.900 ofertes que hi ha en els portals immobiliaris, només 117, és a dir que no arriben al 6%, són de lloguer. Un element que ha aprofitat Caselles per denunciar la manca de dades, especialment per part dels comuns, però que també li serveix per carregar contra la intervenció del diferents governs, que han impedit al mercat comportar-se de manera natural.

Fabra ha afegit que un de cada tres pisos que s'ofereix té entre 100 i 150 metres quadrats, és a dir que són grans, i potser convindria ajustar-los a les necessitats del moment.

Amb aquest estudi l'AGIA pretén fer un seguiment acurat del mercat immobiliari i ja avancen que li donaran comunitat.

Arnald Sanllehy

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00