Política
CONSELL D'EUROPA

Andorra ha d'adoptar un pla nacional de lluita contra el racisme i la LGTBIfòbia

L'ECRI, la comissió del Consell d'Europa contra la intolerància, també recomana "amb caràcter prioritari" permetre els residents votar a les comunals

Seu del Consell d'Europa a Estrasburg. / Arxiu

Andorra la Vella

Andorra ha d'adoptar un programa nacional de lluita contra el racisme i la LGTBIfòbia, i permetre als residents votar a les comunals.

La comissió contra el racisme i la intolerància del Consell d'Europa (ECRI) així ho posa de relleu en el seu darrer informe d'avaluació sobre Andorra, publicat avui.

L'ECRI recull els abusos patits per treballadors peruans de la construcció, posant de relleu la necessitat de dotar de recursos suficients el servei d'inspecció de treball per prevenir i eliminar totes les formes de racisme en el mon laboral, i especialment destaca en els sectors del turisme, la construcció i les obres públiques.

Així, doncs, exigeix la creació d'un programa nacional de lluita contra el racisme i la LGTBIfòbia d'aplicació a tots els ministeris, el raonador del ciutadà i la societat civil.

El comitè europeu ha detectat mancances significatives en la protecció dels treballadors d'Amèrica Llatina, així com discursos d'odi i racisme a les xarxes socials i als comentaris en línia dels mitjans digitals. I denuncia els escassos recursos de la institució del Raonador per atendre les denúncies per discriminació i racisme tot i haver-se ampliat les seves competències en aquest àmbit des del 2017.

L'ECRI també posa l'accent en la protecció de les persones trangènere, denunciant que encara sigui necessari un informe psiquiàtric per accedir als tractaments de reafirmació de gènere així com haver d'esperar dos anys per al canvi de sexe al registre civil. L'organisme recomana enfortir la legislació en aquest aspecte i optar per un procediment administratiu àgil i transparent.

Finalment, l'ECRI recomana a Andorra "amb caràcter prioritari" concedir als estrangers residents el dret de vot i de presentar-se a les eleccions comunals, d'acord amb els principis de la Convenció del Consell d'Europa sobre la participació dels estrangers en la vida pública a les eleccions locals.

Marisol Fuentes Pérez

Marisol Fuentes Pérez

Periodista llicenciada per la UAB. Des del 2007, directora de Ràdio SER Principat d’Andorra, emissora...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00