Economía y negocios
PRESSUPOST GENERAL

El pressupost del 2025 tindrà un dèficit de 35 milions d'euros

El ministre de Finances presenta les xifres de l'any vinent amb un capítol d'ingressos expansiu que arriba als 634 milions d'euros i unes despeses que també augmenten fins el 670 milions

El ministre de Finances lliure a Sindicatura el pressupost del 2025 / Consell General

Andorra la Vella

El ministre de Finances, Ramon Lladós, ha presentat les xifres econòmiques de l'any vinent amb un capítol d'ingressos expansiu respecte al 2024, que arriba als 634 milions d'euros, i unes despeses que també creixen fins als 670 milions. D'aquí la diferència de 34,8 milions amb els quals podria tancar l'exercici amb dèficit. Tot i així, i amb l'experiència d'aquest 2024, per exemple, confia que es tancarà amb xifres més ajustades.

El capítol d'ingressos mostra un increment de la recaptació dels impostos directes, un signe que creix l'economia i que es diversifica, diu el ministre, perquè hi ha sectors nous que fins ara no aportaven riquesa. Els indirectes continuen sent la base, però contemplen un augment més moderat. Quant a les despeses, aquestes venen marcades per les transferències, bàsicament als comuns, i per l'increment en la inversió que arribarà als 120 milions. Fent una visió global, Lladós comenta que són xifres equilibrades que contenen la despesa, però que alhora permeten executar les polítiques del Govern.

En l'apartat d'inversions destaquen encara les referents a l'habitatge amb el parc públic, que disposarà d'uns 23 milions. Són menys que l'any passat, quan van arribar als 30, però continua estant molt per sobre del que li reclama el Consell General, que són 12. Urbanisme amb els desviaments de la Massana i de Sant Julià, principalment, disposarà del segon grup d'inversions més elevat, seguit de Salut, que ja inclou una primera partida per ampliar l'Hospital, o la digitalització de les empreses.

Finalment, el pressupost contempla una partida d'entre un milió i dos milions d'euros per la convocatòria del referèndum per validar l'acord d'associació amb la Unió Europea, però no n'hi ha cap de significativa per fer l'edifici multifuncional ni el Museu Nacional.

Arnald Sanllehy

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00