Concòrdia presenta una esmena a la totalitat al pressupost
La formació que lidera Cerni Escalé vol defensar així el seu model de país amb una iniciativa que executa per primer cop
Andorra la Vella
Concòrdia defensarà el seu model de país amb una esmena a la totalitat al pressupost.
El president del Grup Parlamentari, Cerni Escalé, ha presentat aquesta iniciativa que executaran per primera vegada. Segons ha comentat no veu clara la direcció de país que té el Govern i tampoc el disseny i control que exerceix sobre les polítiques que aplica. Això es plasma en les xifres presentades pel ministre de Finances, Ramón Lladós, a les quals troba a faltar un major pes en inversió real, especialment en la part de recerca i innovació, però també amb un increment dels ajuts socials. En cap cas hi està en contra, però sí que considera que cal atacar els problemes perquè la gent pugui viure per si mateixa i no convertir-se en una societat assistida.
Per la seva part, Maria Àngels Aché, ha lamentat que, previsiblement, un any més no es compliran els terminis fixats per la llei de Finances Públiques i el pressupost s'aprovarà ben entrat el 2025. En aquest sentit, apunta que caldria modificar la llei perquè s'entregués avanç i així es pogués treballar amb més calma i més debat. Sobre aquesta qüestió, Escalé avança que mantindran converses amb els grups de la majoria per fer-ho.
Malgrat que des de Concòrdia saben que l'esmena a la totalitat no tirarà endavant, consideren que és important donar a conèixer el seu punt de vista, especialment perquè es debatrà el mateix dia que es presenti al Consell General i, per tant, no allargarà els terminis.
Debats sobre l'acord amb la UE
D'altra banda, Concòrdia s'acompanyarà d'experts europeus per defensar públicament el no a l'acord d'associació.
El president del grup parlamentari ha comentat que pròximament iniciaran un cicle de debats públics on exposaran els seus arguments contraris a l'acostament negociat pel Govern amb la Unió Europea. Ho faran en alguns casos de la mà dels experts amb qui han contactat i el primer serà Miquel Puig, qui fins fa pocs mesos era el secretari d'Economia de la Generalitat de Catalunya. També és doctor en economia i acadèmic al MIT i a la Universitat de Harvard. Ell participarà en el primer debat que celebraran el 2 de desembre a Escaldes-Engordany.
Diu Escalé que la seva posició s'ha format a partir de les interaccions que han tingut amb ell, però també amb les altres persones que els han assessorat.
El polític ha avançat dos noms més amb qui han treballat la perspectiva legal. Es tracta de Takis Tridimas, catedràtic de dret europeu al King's College de Londres i que ha estat assessor en cap de la presidència de la UE, i Andrea Ott que és també catedràtica de dret europeu, en aquest cas a la Universitat de Maastricht, i és especialista en acords d'associació i ha assessorat directament la Comissió Europea.
Arnald Sanllehy
Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...