Sociedad
SALUT

La unitat de patologia mamària ja està en funcionament

El ginecòleg i cirurgià especialista Martín Espinosa ja ha visitat avui les primeres pacients i serà ell qui operi les que vulguin seguir a Andorra el tractament complert

El responsable de la unitat d'oncologia del SAAS, Santiago Albiol; la ministra de Salut, Helena Mas; la directora general del SAAS, Meritxell Cosan, i el ginecòleg i cirurgià especialista en patologia mamària Martín Espinosa, aquest dilluns en roda de premsa. / JAViladot

El responsable de la unitat d'oncologia del SAAS, Santiago Albiol; la ministra de Salut, Helena Mas; la directora general del SAAS, Meritxell Cosan, i el ginecòleg i cirurgià especialista en patologia mamària Martín Espinosa, aquest dilluns en roda de premsa.

Andorra la Vella

La unitat de patologia mamària ja està en funcionament.

Està dirigida pel ginecòleg i cirurgià especialista, el doctor Martín Espinosa, i aquest matí ja ha començat a visitar les primeres pacients amb càncer de mama. A més, serà ell qui les operi si és que volen seguir el tractament complet al Principat. Cal recordar que l'any passat es van detectar una setantena de nous casos, dels quals entre un 70% i 80% es podrien tractar a l'Hospital de Meritxell. Segons ha comentat, la unitat serà multidisciplinaria i estarà centrada "a oferir el millor tractament possible a cada pacient".

La unitat s'ubicarà a la planta -3 de l'Hospital un cop es faci efectiu el trasllat de la part de salut mental a l'edifici de El Ròdol. Encara no hi ha data definida, però treballen perquè sigui com més aviat millor.

L'objectiu és, per tant, evitar que les pacients hagin de fer diversos viatges fins a Barcelona, per exemple, o repetir les proves que ja s'han fet aquí. Un procés que fan sense el suport directe de familiars i amics. D'aquesta manera, aspiren que la majoria vulguin tractar-se aquí, que millorin la seva qualitat de vida i, ja de pas servirà al SAAS per recuperar unes dades i una informació que perdien amb el trasllat. Tot i així, encara hi haurà casos que s'hauran de derivar, tal com comenta la ministra de Salut, Helena Mas.

La directora general del SAAS, Meritxell Cosan, ha recordat que hi ha tres programes de cribratge preventius. Un és el de colon i recte que a més permet fer el tractament complet aquí. Ara es podrà operar el segon, que és el de mama, però encara queda el de pròstata i la voluntat és recuperar també la seva cirurgia. Això sí, admet que encara trigarà i que abans necessiten atraure el talent necessari i fer el relleu generacional als uròlegs que tenen en plantilla.

Arnald Sanllehy

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00