Pares i sindicats acusen el PP de voler fer tornar l'escola pública als anys 60
Pares, mestres i experts en educació alerten de la sotragada que pot provocar en el sistema educatiu una retallada adicional dels pressupostos i l'increment de la ratio d'alumnes per aules
De catastrofic qualifiquen els sindicats de mestres i els pares d'alumnes l'escenari que es dibuixaria a l'ensenyament públic si s'aplica aquesta nova retallada de presssupost anunciada pel govern de Rajoy. El vicepresident de la Fapac, Alex Castillo adverteix que l'austeritat compulsiva "ens aboca al fracàs en un àmbit que hauria de ser prioritari".
la responsable d'educació de CCOO, Monte Ros diu que una retallada tan significativa només es pot aconseguir reduint la plantilla de mestres. i que si s'apliqués un increment del nombre d'alumnes per aula, per exemple incrementant-lo en 10 alumnes més per classe, un de cada 4 mestres es quedaria sense feina. Fa 15 dies el govern negava amb contundència que tingués intenció d'incrementar la ràtio d'alumnes -que ara mateix està fixada per llei en 25 alumnes a primària i 31 a secundària- però ara Educació admet que és una possibilitat que "estan estudiant". Des de CCOO, Rospensa però que la crisi no és el motiu per fer aquests canvis, sinó l'excusa. "No és només un tema d'estalvi, és un tema ideològic. El govern sempre ha parlat del seu calendari de reformes i de que havia d'aprofitar la crisi per fer-les".
Más información
- Ensenyament demana als mestres que treballin més i cobrin menys
- 15 milions d'estalvi si s'implanta la jornada intensiva als instituts de secundària
- Les retallades fan perillar les beques de menjador i de transport escolar al Baix Llobregat
- La Generalitat no fararà marxa enrera en les retallades als funcionaris
- 2.680 milions d'euros menys per al 2011
- La supressió parcial de la sisena hora crearà escoles de primera i de segona
- Cau un 12% el pressupost d'Ensenyament els darrers dos anys
- Els professors interins només cobraran per les hores de classe que facin
- Més alumnes a les aules de P3 i primer d'ESO el curs vinent
Des del sindicat USTEC apunten que si s'ha de retallar en educació es comenci per eliminar els concerts almenys de les escoles d'elit. Per l'hora L de Radio BArcelona ha passat el doctor en ciències de l'educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Enric Roca que demana que "les retallades, si han d'arribar no siguin lineals".
Respecte a la concreció que les retallades podrien tenir en l'àmbit de l'ensenyament superior, fonts del Ministeri d'Educació han explicat a la SER que estudien eliminar titulacions amb poca demanda o incrementar les taxes universitàries. La Secretaria d'Universitats del govern català veu amb bons ulls -de fet coincideix amb decisions ja preses a Catalunya- totes dues propostes tot i que esperarà a tenir concrecions abans de pronunciar-se oficialment.