La LlavorLa Llavor
Sociedad

"Al consumidor li falta informació"

Merche Gayet, presidenta de Confemercats, denuncia que la gran distribució oculta l'origen dels productes i demana als consumidors que lligen millor les etiquetes

La llavor (23/04/2022)

La llavor (23/04/2022)

29:56

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1650697970419/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El consumidor hauria de tindre més informació i això faria que deixara de comprar només per la vista. Merche Gayet lamenta que es fique en el mateix sac a mercats i supermercats, quan no són ni des de lluny el mateix, ni tampoc venen el mateix producte ni al mateix preu. Però la falta de formació i d'informació de la qual emmalalteix el consumidor provoca que es faça taula rasa i es veja tot per igual, quan no és així.

Gayet posa com a exemple l'etiquetatge. Les grans cadenes de distribució presumeixen d'"Espanya" o de "Comunitat Valenciana" en les seues etiquetes... però no sempre l'origen del producte és eixe. En moltes ocasions l'origen és de fora i és el lloc d'envasament el que posen en lletres grans. El consumidor hauria de ser conscient que eixe producte que està comprant pensant en que és d'origen nacional ha sigut produït amb uns altres estàndards i fins i tot amb plaguicides i químics que la Unió Europea prohibeix al productor d'ací.

Eixa falta d'informació també provoca que el consumidor faça taula rasa i pense que la pujada de preus, evident en la gran distribució, també arriba als mercats municipals. Però Gayet explica que no és així. Que el venedor o venedora del mercat municipal és en moltes ocasions el productor d'allò que ven, i si no ho és, compra el gènere a productors locals.

Això té diversos avantatges. Els costos de transport i intermediació es redueixen, i ara per ara la major part de producte fresc que venen els mercats no ha hagut de pujar el seu preu de forma tan destacada, com sí ho fa la gran distribució, ostatge d'alts costos d'intermediació i transport des del punt d'origen real de producció.

Gayet posa els mercats municipals com un exemple paradigmàtic de "l'economia circular" i lamenta que s'haja imposat una cultura de producció basada en l'abaratiment de costos buscant el punt on és més barat produir, encara que això siga a costa d'afonar els productors locals. Per això aconsella, sempre que siga possible i segons el nivell adquisitiu de cadascú, acudir al producte de proximitat. Per qualitat, per salut i perquè és la millor manera d'ajudar la nostra economia i poder mantindre uns preus assequibles.

El Rebost

Torrades d'ou amb llet de coco i rom banyades amb xocolate i café

Torrades d&#039;ou amb llet de coco i rom banyades amb xocolate i café

Torrades d'ou amb llet de coco i rom banyades amb xocolate i café / Santi Hernández

Al llarg dels últims anys hi ha hagut un creixement exponencial dels creadors de receptes a través de les xarxes socials. La gastronomia continua estant de moda. Durant els anys que porte fent receptes m'he trobat amb moltes persones que n'elaboren excepcionals. Persones consolidades dins d'aquest món que són tota una institució. És el cas de María José, de les Receptes de María José o el Comidista, de Mikel López Iturriaga. Però una persona que no deixa indiferent a ningú és Pablo Albuerne o conegut també com Gipsy Xef. Un home amb un toc canalla i nòmada de la cuina, que fa receptes en qualsevol lloc i amb els utensilis de cuina justos. És la manera de demostrar que es pot cuinar en qualsevol lloc i que ho pot fer qualsevol persona. Molt pròxim i divertit, la veritat.

Doncs bé, aquesta recepta em va encantar, i encara que la Setmana Santa ja haja passat, m'abellia fer la meua versió de les seues torrades d'ou amb llet de coco i rom banyades amb xocolate i café. Bestial.

INGREDIENTS

Pa de llet dur

Llet de coco

Rom

Sucre moreno

Ratlladura de llima

Ratlladura de taronja

Xocolate negre

Café

Canyella

Mantega

ELABORACIÓ

En primer lloc li llevem la corfa al pa i li fem la forma desitjada. En un recipient on puguem mullar el pa afegirem la llet de coco i un raig de rom. La proporció que jo he utilitzat és d'un got aproximadament de llet de coco. Uns 250 ml de llet de coco i un gotet de rom. Al costat, afegirem el sucre moreno per a arrebossar el pa.

Mullem el pa fins que absorbisca bé la mescla i a continuació arrebossem amb el sucre moreno. Una vegada arrebossada la marcarem en una paella. Per a això, hi afegirem una cullerada de mantega i marquem fins que es daure pet tots els costats. Heu d'anar amb compte que no es trenque en pegar-li la volta. Una vegada la tinguem la reservem i prepararem la cobertura.

Agafarem unes 5 o 6 onces de xocolate negre. El piquem i li afegim canyella, ratlladura de llima i taronja al gust. Hi afegim una miqueta de café i removem fins que es fonga el xocolate. Finalment el vessem per damunt de la torrada amb ou i ja ho tenim llest.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/torrijas-con-leche-de-coco-y-ron-banada-con-chocolate-a-lo-gipsy-chef/

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00