Ciencia y tecnología

Assagen l'engreix de garotes al laboratori per recuperar boscos submarins

El Centre d'Estudis Avançats de Blanes, la Generalitat, pescadors i l'empresa Urchinomics participen en un projecte per millorar comercialment la garota i així intentar corregir el desequilibri causat per la falta de depredadors i el canvi climàtic.

Urchinomichs.com

Girona

Els biòlegs fa temps que estudien l'avenç del que anomenen desert submarí, extensions del fons del mar on un desequilibri ha provocat la desaparició de les algues i altres plantes que son clau per garantir el correcte funcionament dels ecosistemes perquè ofereixen aliment i refugi a les espècies que hi viuen.

Al Centre d'Estudis Avançats de Blanes lideren un projecte internacional que busca corregir aquest desequilibri incidint sobre les garotes, molt preuades en algunes parts del mediterrani però que, en d'altres, han proliferat en excés per l'absència de peixos que se les mengen -degut a la sobrepesca- i mantenen l'equilibri.

El biòleg Jordi Boada explica que aquest excés de garotes provoca la devastació del bosc submarí d'aquella zona i la desaparició de tota forma de vida que no sigui la pròpia garota que, quan acaba les existències, també veu com minven les seves gònades -la part que es menja-. Això fa caure el seu valor comercial i s'entra en un cercle viciós de mal trencar.

El que fan els investigadors del CEAB és capturar garotes d'aquesta zona on n'hi ha en excés, les alimenten amb un producte d'origen natural que comercialitza l'empresa Urchinomics i han comprovat que, passades 8 setmanes, la mida de les gònades torna a tenir un volum comercial.

Donant valor comercial a aquestes garotes s'intenta aplanar el camí cap a la regenarció d'aquell espai, un procés que, amb ajuda o sense -adverteix Boada- sempre és llarg.

Escolta l'entrevista que hem fet a Jordi Boada a l'#AquiGirona

Jordi Boada, investigador del CEAB

09:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000027980/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad