La LlavorLa Llavor
Sociedad
LA LLAVOR

A menys pardals, més mosquits i més plagues... per exemple

És un dels efectes de l'evolució de la presència de pardals a València recollida en un Atles que analitza eixe fenomen entre 1998 i 2018

La llavor (30-04-2022)

La llavor (30-04-2022)

29:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1651301457577/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

Enrique Murgui és el seu autor. Un biòleg especialitzat en avifauna urbana que en la segona meitat dels anys 90 era secretari de la Societat Valenciana d'Ornitologia. En veure que altres ciutats comptaven amb publicacions similars va decidir emprendre eixe camí que durant 20 anys, i no sempre amb el recolzament desitjat de les administracions, li ha permés observar els canvis. Espècies que pràcticament no estan, com el teuladí, i unes altres que han augmentat la seua presència...

Variacions que no tenen conseqüències ecològiques greus a la ciutat, però que a la zona d'horta reflecteixen, primer, la degradació del medi. Els pardals ja no van on no tenen què menjar o on beure. Això és un indicatiu de la deteriorament patida per algunes de les moltes zones humides que envolten València, quan no directament la seua desaparició. I això també té conseqüències tan d'anar per casa com que hi haja més mosquits i plagues perquè els pardals xicotets s'alimenten d'invertebrats.

La reducció d'aus menudes també ha desplaçat i eliminat quasi del nostre cel la presència d'altres pardals més grans que s'alimentaven d'eixos ocells xicotets. I tot això, unit al més que evident efecte que sobre l'avifauna està tenint el canvi climàtic. Per posar un exemple, les oronetes no venen quan venien i marxen més tard. I aus que passaven només l'estiu o l'hivern ací, ara viuen de manera permanent.

L'Atles, a més, no es deté només a València. També proposa accions polítiques concretes per a evitar la desaparició d'espècies, algunes de les quals són endèmiques. En l'Atles no està l'Albufera perquè, com reconeix Murgui, precisaria el seu propi Atles i recull més de 120 espècies que habiten en el terme municipal de la capital acompanyades de fotografies i il·lustracions, obra de Lluis Sogorb, dibuixant i pintor especialitzat en naturalesa.

El Rebost

Ous estrellats amb bolets i foie

Ous estrellats amb bolets i foie / Santi Hernández

Hi ha la sensació que estàs pecant quan et menges un plat com aquest. Uns ous caiguts, unes creïlles fregides, uns bolets shitake saltades i un bon foie ben marcat, resumeixen un plat que és una delicadesa.

Tots els detalls en la seua elaboració són clau i hui vos comptaré eixos detalls que marquen la diferència entre un plat exquisit i els altres. Si vos sembla, comencem.

INGREDIENTS

2 ous

Bolets shitaque

2 creïlles grans

2 porcions de foie cru

2 alls

Oli d'oliva

Sal

ELABORACIÓ

Aquesta recepta la prepararem en dues paelles. Una per a fregir les creïlles i els ous i l'altra per a marcar el foie i els bolets. En primer lloc pelem les creïlles i les tallem a rodanxes. Afegim a una paella un bon raig d'oli d'oliva verge extra amb un parell d'alls. Deixem fregir. Si vos agraden tendres, les farem a foc mitjà/baix o tapades a foc mitjà perquè queden cremoses. Si vos agraden més bé cruixents li donarem una miqueta més d'intensitat sense necessitat de tapar-les.

Mentre es van fregint marcarem el foie. És preferible que estiga congelat. D'aquesta manera no perdrà la consistència i el podrem marcar al gust sense que perda la forma. Reservem, i amb l'oli que ha després el foie marcarem els bolets que tallarem al gust. Rectifiquem de sal i hi afegim una miqueta d'oli d'oliva si cal.

Una vegada tenim les creïlles llestes, les retirem i procedim a fregir els ous. Ací els prepararem com els prepara Aitor Inurrieta d'Albereda Tapes, a València. Separarem la clara del rovell i amb l'oli ben fort hi fiquem la clara. D'aquesta manera voreu com es forma la famosa punta. Quan estiga daurada hi afegim el rovell i segellem amb una miqueta d'oli i llest per a traure'l. D'aquesta manera aconseguim que el rovell no qualle per l'excés de calor. Rectifiquem de sal i repetim l'operació tantes vegades com ous hàgem de fregir. Una delicadesa que no vos deixarà indiferents. Bon profit.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/huevos-estrellados-con-setas-y-foie-sin-palabras/

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad