Sociedad
Món Millor Andorra

La ràdio i Sant Julià de Lòria proposen un "Món Millor" amb una jornada divulgativa

Dedicada al canvi climàtic i el turisme sostenible, comptarà amb experts internacionals de primer nivell en la matèria

Cartell de la jornada Món Millor d'Andorra organitzada per Ràdio SER Principat d'Andorra i el Comú de Sant Julià de Lòria.

Com afecta el canvi climàtic al turisme? En quants anys haurem de revisar el nostre model de creixement? Quines són les alternatives? Estem preparats pel canvi? Ràdio SER Principat d’Andorra i el Comú de Sant Julià de Lòria intentaran resoldre aquests dubtes amb una jornada tècnica i divulgativa sobre canvi climàtic i turisme sostenible que comptarà amb experts mundials en el tema, com ara científics del CSIC espanyol; especialistes andorrans, i professionals catalans i espanyols de gran experiència en ecoturisme i turisme sostenible que explicaran models d’èxit.

La jornada, que patrocina Financera d'Assegurances amb la col·laboració d'Hyundai, tindrà lloc el 30 de maig de 9 a 13 hores al Centre cultural i de congressos lauredià, és gratuïta i oberta a tothom però amb especial interès per als professionals del turisme com hotelers, restauradors, comerciants, agències de viatges, estacions d'esquí, gestors de parcs naturals i de refugis de muntanya així com responsables d'allotjaments turístics i ecoturístics.

En total hi prendran part nou ponents i la jornada es dividirà en dues parts, una primera centrada en la problemàtica del canvi climàtic i com afecta al nostre entorn més immediat com són les zones de muntanya; i una segona centrada en experiències de gestió turística basades en el model de la sostenibilitat.

La jornada l'obrirà el prestigiós científic i divulgador espanyol Fernando Valladares. És doctor en biologia, director del grup Ecologia i Canvi Global al Museu Nacional de Ciències Naturals, investigador del Consejo Superior de Investigaciones Científicas espanyol (CSIC), professor associat a la univeritat Rei Joan Carles, Premi Fundación BBA a la conservació de la biodiversitat, Premi BBA 2021 a la difusió ambiental, Premi Rei Jaume I de protecció del medi ambient, divulgador científic en nombrosos mitjans de comunicació espanyols i creador del canal “La Salud de la Humanidad” amb milers de subscriptors. Valladares pronunciarà una xerrada sobre la problemàtica del canvi climàtic i com revertir-lo.

La segona ponència anirà a càrrec del director d'AR+I i de l'Observatori pirinenc del canvi climàtic, Marc Pons, qui oferirà la visió més local d'aquesta greu problemàtica. Pons és doctor en sostenibilitat, especialitzat en muntanya, neu, turisme i tecnologia. Ha dirigit nombrosos estudis sobre canvi climàtic i innivació i la seva serà una xerrada sobre la situació a Andorra i el Pirineu i les estratègies que s'estan seguint des de la pròpia comunitat per frenar-lo.

La primera part de la jornada la tancarà la directora del Pla de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror, Susanna Simon, qui explicarà el model de gestió d'aquest espai protegit, de com el canvi climàtic pot posar-lo en risc i de com combinar el desenvolupament turístic amb la protecció d'un entorn declarat patrimoni mundial per la UNESCO.

En finalitzar les tres xerrades, s'obrirà un debat entre ponents i assistents.

Després d'una pausa, s'iniciarà la segona part de la jornada dedicada específicament al turisme sostenible en la què hi prendran part el conegut ornitòleg i naturalista català Jordi Sargatal, ex director del parc natural dels aiguamolls de l'Empordà, ex director de la fundació Territori i Paisatge, director del projecte Iris Eremita, ex president de la Institució Catalana d'Història Natural, divulgador i comunicador en diversos mitjans catalans. Sargatal presentarà la seva experiència com a director de parcs naturals i ens qüestionarà sobre si un altre model turístic és possible.

A continuació, intervindrà Felisa Palacio, la gerent de l'agència de viatges Tarannà Viajes con Sentido qui ens farà reflexionar al voltant del turisme sostenible o turisme responsable i explicarà el seu model de negoci basat justament en els viatges responsables, respectuosos i sostenibles, un model de força èxit que la pandèmia no ha alterat.

En aquesta segona part també es presentarà l'experiència en ecoturisme de Llúcia Castaño, vocal de l'Associació espanyola en ecoturisme i de l'Associació d'empreses d'ecoturisme del Delta de l'Ebre, alhora que sommelier, qui abodarà l'ecoturisme com un model d'èxit pels territoris rurals.

L'experiència andorrana l'aportaran Eli Olivé, gerent d'Epic Andorra, una empresa que organitza estades al país centrades en el model d'ecoturisme; i Víctor Martín, guia i director de l'empresa Desconnexions, dissenyador de l'itinerari mindfulness Moments, a Sant Julià de Lòria.

Tancarà aquesta segona part l'auditor ambiental, enginyer i coordinador del label Biosphere Andorra, Xavier Tomàs, per explicar justament els requisits d'aquesta certificació que concedeix la UNESCO.

De nou, una taula rodona posarà el punt i final a aquesta segona part, amb participació del públic.

La jornada l'obrirà la cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Mireia Codina, i la clourà el cònsol major, Josep Majoral. És oberta a tothom i es pot reservar plaça a serandorra@prisaradio.com o al telèfon 808300.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00