Sociedad

Absolen per falta de proves el guàrdia urbà de Lleida acusat de falsificar informes per perjudicar un superior

La fiscalia demanava 4 anys i mig de presó per falsedat documental i estudia recórrer la sentència de l'Audiència

Un moment del judici. Foto: ACN

Lleida

L'Audiència de Lleida ha absolt el caporal de la Guàrdia Urbana de Lleida acusat de falsificar expedients policials amb l'objectiu de perjudicar un superior. Segons la sentència, no hi ha proves suficients que permetin enervar la presumpció d'innocència. El caporal va negar al judici haver comès cap delicte i va defensar haver redactat els informes per denunciar que hi havia companys que anaven a treballar beguts i que cap superior feia res. L'intendent de la Guàrdia Urbana, en canvi, va declarar que l'acusat va mentir als informes per perjudicar-lo i com a "venjança" per haver-li obert un expedient. La fiscalia demanava per al caporal 4 anys i mig de presó per un delicte de falsedat documental i estudia recórrer la sentència absolutòria.

El ministeri públic considerava que l'home va utilitzar una plataforma interna del cos policial habilitada per denunciar de manera anònima infraccions disciplinàries, per penjar suposades acusacions contra alguns companys i contra l'intendent, amb l'objectiu que aquest últim fos cessat.

D'entre els suposats expedients falsos, el caporal va crear documents en què denunciava que alguns agents de la Guàrdia Urbana de Lleida anaven a treballar "beguts" i que l'intendent "no feia res" al respecte. La fiscalia sospita que l'objectiu del caporal era que l'intendent fos cessat ja que els documents van arribar a l'alcalde de Lleida.

L'acusat va afirmar que els informes els va redactar el 2018 però els pèrits de la Paeria i dels Mossos van declarar que els va elaborar al 2019, mesos després dels suposats fets i dies després, segons l'intendent de la Guàrdia Urbana, d'haver estat expedientat per incomplir el règim d'incompatibilitats. Precisament, l'intendent.

L'Audiència de Lleida, però, conclou que no hi ha prou proves per condemnar-lo i ha emès una sentència absolutòria, tal com demanava la defensa del caporal. Fonts de la fiscalia apunten que estudiaran recórrer aquesta decisió.

Antecedents

L'acusat havia estat sancionat a 13 mesos de suspensió de feina i sou per una falta molt greu d'incompatibilitats, concretament per haver anat, mentre estava de servei, vestit d'urbà i amb l'arma reglamentària, a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Lleida per assistir com advocat a un detingut. Arran d'aquest fet, l'intendent li va obrir un expedient sancionador.

Tot i que el mateix acusat va explicar que aquesta sanció està pendent de resolució al TSJC, va començar a complir-la el 2 d'octubre de 2019, 22 dies abans de presentar a l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, els informes en què denunciava la "passivitat" dels superiors. La queixa al paer en cap la va fer el 24 d'octubre de 2019, després que, segons ell, ningú fes cas de la situació ni dels informes en què alertava que companys de feina havien anat a treballar beguts.

Dos informes acusant companys d'anar beguts i a superiors d'inacció

Un dels casos a què fa referència un dels informes redactats per l'acusat, segons va explicar ell mateix, va passar el 19 d'octubre de 2017. Va veure al pàrquing de la comissaria un caporal i un sergent amb "evidents símptomes de trobar-se sota els efectes de l'alcohol", arreglant la roda punxada d'un dels cotxes sense logotipar que utilitza la Guàrdia Urbana.

Segons ell, aquell mateix dia va informar d'aquests fets un superior però en veure que "ningú feia res", va decidir penjar un informe al respecte en una plataforma interna del cos policial habilitada per denunciar de manera anònima infraccions disciplinàries. Segons l'acusat, aquest primer informe el va crear el 23 de març de 2018, però segons els pèrits de la Paeria i dels Mossos d'Esquadra, no consta que introduís cap tipus d'informació sobre aquest succés fins al 3 de setembre de 2019, 23 mesos després dels presumptes fets i, segons l'intendent, precisament 8 dies després que no li acceptin el recurs a l'expedient disciplinari.

Un altre fet, segons va explicar l'acusat, va passar el 23 de novembre de 2018 a la sala de reunions de la comissaria. Un caporal i un sergent s'estaven discutint i segons l'acusat, el caporal anava begut. Diu que una altra vegada ningú va fer res al respecte i que ell va decidir penjar un informe al respecte el 6 de desembre de 2018. Segons el pèrits, però, aquest informe el va elaborar el 31 de gener de 2019, "tres dies després que se l'informés de l'expedient sancionador, en una clara venjança contra mi", va declarar l'intendent.

L'acusat, en canvi, va mantenir al judici que les denúncies les va introduir al sistema amb anterioritat i apunta que van ser altres persones les que les van modificar. Els pèrits però, van assegurar que només es podien modificar des de l'usuari de cadascú i que s'havia de fer des de la comissaria.

Tant l'intendent com altres superiors de l'acusat van declarar al judici a l'Audiència de Lleida que no van veure cap dels informes als quals l'acusat feia referència fins que l'alcalde va preguntar per aquests fets a l'intendent. Tots ells van negar també que l'acusat els hagués informat dels fets que denunciava i també van negar haver presenciat que cap dels treballadors a qui acusa anés begut.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00