La LlavorLa Llavor
Sociedad
LA LLAVOR

Artur Aparici, del Fòrum de la Nova Ruralitat: "El decret de renovables pot acabar de rematar el fenomen del despoblament rural"

Assegura Aparici que la Generalitat abunda en l'error històric d'entendre el món rural supeditat a l'urbà, el que en la pràctica suposa una minva de drets

La llavor (07/05/2022)

La llavor (07/05/2022)

30:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1651907197204/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

En La Llavor, el sociòleg rural i portaveu del Fòrum de la Nova Ruralitat, Artur Aparici, explica que no hi ha manera d'eixir del bucle. Qualsevol projecte per a frenar la despoblació de l'entorn rural parteix sempre de premisses equivocades. S'entén l'entorn rural al servei de les urbs i s'afavoreix la concentració sense tindre en compte el que això suposa de retallada de drets, i per tant d'oportunitats, per a la població rural.

A més, sempre s'entén l'abandó de les zones rurals com un fenomen de vells i de pèrdua de població, quan en realitat la despoblació és un problema de joves. De la incapacitat de l'entorn rural de fixar a població jove que no troba oportunitats. En eixe sentit, Aparici és molt crític amb el decret de renovables que prepara el govern valencià perquè "abunda en l'error de posar el món rural al servei de l'urbà".

Per eixe camí, explica, s'afavoreix encara més l'abandó del rural. I si a més s'aposta per projectes que, com els horts solars, destrossen el paisatge més encara. El principi d'eficiència aconsella situar la generació d'energia en punts pròxims per a evitar línies d'alta tensió d'elevat cost econòmic i molt contaminants. Ell apostaria per situar plaques solars en les teulades de les empreses dels polígons industrials. I posaria aerogeneradors en terrenys on estava previst construir-ne però mai on mai se'n van construir per culpa de les successives crisis. Entorns pròxims al lloc on fa falta l'energia.

I hi insisteix: mentre no es considere que la població rural té els mateixos drets que la població urbana, no s'avançarà. No té sentit que centenars o milers de persones hagen de desplaçar-se desenes de quilòmetres per a visitar un metge i que no siga el metge qui es desplace. La sanitat és un dret bàsic, com ho és el transport i Internet en un món que l'imposa per a fer gestions, per a la banca, per a treballar...

En bona part d'Europa, explica Aparici, les empreses més innovadores se situen en entorns rurals. No a Espanya. I dins d'Espanya, no a la Comunitat Valenciana i no sembla que ningú vulga caminar ací en eixa direcció.

El Rebost

Salmó al forn amb hummus de carxofes, creïlles saltades i vinagreta de llima i gingebre (com en The Smith)

Salmó al forn amb hummus de carxofes, creïlles saltades i vinagreta de llima i gingebre / Santi Hernández

Gastronòmicament parlant, aquest plat és el més TOP que m'he endut de Nova York. Diversos dies menjant hamburgueses, pizzes i pastramis seguint les recomanacions de bloguers i instagrammers. Milers de passos en els nostres rellotges marcaven el ritme cada dia per a visitar aquella ciutat amb un relleu i proporcions descomunals. Fins que ens trobàrem amb Lola. Una paisana establida a Nova York amb la qual quedem per a conéixer-nos personalment.

I és ací on ens eixim del guió marcat per les guies. És ací on decidim quedar per a sopar, i qui millor que Lola per a triar el lloc. El lloc triat va ser The Smith, un restaurant que es va fundar a Nova York el 2007 on ella es refugia i d'on ja és client habitual. Fresc, jove i casual, aquest local presenta un ambient increïble amb un tracte especial al més pur estil novaiorqués.

Doncs bé, vaig triar de la carta 'salmó a la brasa' per a eixir-me d'alguna manera de les carns de les que tant havíem abusat durant la setmana. I va valdre la pena. Tant és així, que he tornat i he decidit reproduir a la meua manera aquell plat que em va fascinar. I ja vos dic que és com si estiguera a Nova York.

INGREDIENTS

2 porcions de salmó

2 creïlles mitjanes

espinacs

Oli d'oliva

Sal

Per a l'hummus:

8 cors de carxofes en conserva

1 cullerada xicoteta de crema tahina

1/2 cullerada xicoteta de comí

Oli d'oliva

Sal

Per a la vinagreta:

1/2 ceba morada

1/2 llima ratllada

Ratlladura de gingebre

Oli d'oliva

Sal

ELABORACIÓ

En primer lloc precalfem el forn a 200 °C. Seguidament netegem les creïlles i les tallem a manera brava sense llevar-les la pell. Les bullirem en un cassó durant 12 minuts a foc mitjà.

Mentre estan bullint preparem l'hummus de carxofes. Traiem els cors de les carxofes i deixem que s'escórreguen. Les afegim en un got batedor al costat de la crema tahina, el comí, sal, un raig d'oli d'oliva i un poc d'aigua. Batem bé fins a aconseguir la textura desitjada i reservem.

Seguim amb la vinagreta. Tallem finament la ceba morada i li afegim oli d'oliva, ratlladura de llima i gingebre. Removem i reservem.

Una vegada tenim l'hummus i la vinagreta preparats introduïm les porcions de salmó al forn durant uns 20 minuts amb una miqueta d'oli d'oliva i sal. Finalment tan sols ens queda afegir a les creïlles una miqueta d'orenga i saltar-les a una paella a foc viu. Una vegada estiguen ben marcades reservem i marquem els espinacs.

Ara tan sols ens queda emplatar. Posem una base d'hummus en primer lloc. Cobrim amb les creïlles i els espinacs, i coronem amb la porció de salmó.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/salmon-al-horno-con-humus-de-alcachofas-patatas-salteadas-y-vinagreta-de-lima-y-jengibre-como-en-the-smith/

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad