Política

El Govern crea un programa d'ajuts a la compra d'habitatges

Està valorat en 10 milions d'euros i deu més en forma de subvenció pels interessos que generi el crèdit

Els ministres Portaveu i d'Habitatge en funcions, César Marquina i Víctor Filloy / SFGA

Andorra la Vella

L'objectiu explica el ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, és destensionar el mercat de lloguer i una de les palanques que els quedaven per activar era precisament el de compra. D'aquesta manera, les persones que vulguin ser propietàries es poden inscriure en aquest programa que funcionarà a partir de mitjans d'abril, si no hi ha canvis en el Govern, per adquirir primeres residències d'entre 150.000 euros i 450.000, a les quals el Govern avalarà el 20% inicial que demana un banc per concedir un préstec.

El pressupost és de 10 milions d'euros i és completa amb una segona xifra, també de 10 milions, en forma de subvenció per pagar els interessos que generi el crèdit hipotecari. Aquí s'estableix una forquilla de retorn d'entre el 15% i el 35% que beneficiarà les famílies que tinguin menys poder adquisitiu.

El programa està restringit als residents que faci set anys que viuen al país, que tinguin un patrimoni personal inferior al 25% del valor de la hipoteca i al qual hi hauran d'entrar a viure abans d'un any, de manera que en queden fora els pisos que estiguin en construcció.

Filloy ha parlat de limitacions per evitar l'efecte especulatiu que podria generar. En aquest cas, els qui venguin el pis abans que finalitzi el préstec hipotecari hauran de retornar els interessos subvencionats; si és abans de la primera dècada, es multiplicaran per tres en forma de sanció.

Filloy ha destacat que és una palanca més per destensionar el mercat, com ho és l'ajut a l'emancipació dels joves, un programa, per cert, que ha dit que ha tingut un escàs seguiment, molt probablement perquè no hi ha prou oferta de pisos de lloguer. Per altra banda, manté que l'oferta de pisos de compra és variada a totes les parròquies i, per tant, no obligarà a ningú a marxar a viure molt lluny, només per tenir un pis en propietat.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad