Sociedad

L'ADA proposa igualar la baixa per naixement a 20 setmanes

La diferències entre homes i dones suposa un fre a la projecció de les segones i és un dels elements que perpetúa els estigmes sobre la cura dels infants

Mònica Codina, presidenta de l'ADA, acompanyada per Mireia Maestre i Cristina Royo. / Cadena SER

Andorra la Vella

Des de l'Associació de Dones d'Andorra entenen que la diferència actual entre els progenitors, que en el cas de les mares arriba a les 20 setmanes, més els 22 dies d'alletament, i de 28 dies pels pares, suposa un fre a la projecció de les dones i és un dels elements que manté i perpetúa els estigmes sobre la cura dels infants. A més de reduïr-los oportunitats profesionals. És per això que han proposat als partits amb els quals s'han reunit aquests dies, que facin els canvis legislatius necessaris perquè tots dos tinguin el mateix període, incloent-hi els 22 dies de cura de l'infant.

Ho explica la seva presidenta, la Mònica Codina.

Entenen que la qüestió econòmica serà una de les traves a les quals es poden enfrontar, i és per això que proposen que sigui en un termini de quatre anys. Afegint als pares quatre setmanes de manera progressiva. A més, han presentat alguns càlculs que demostren que la inversió final no serà tan elevada com es podria pensar, ja que el cost per la CASS i les empreses seria de quatre milions d'euros, però l'estalvi que representaria a les famílies i als comuns, només per un ús menor de l'escola bressol, superaria els 3,3 milions, és dir que xifren la inversió, en 600.000 euros anuals.

La vocal de l'ADA i responsable de la comissió de Salut, Cristina Royo, explica que les 20 setmanes han de ser intransferibles perquè com ja s'ha vist en altres països, acostuma a ser la mare qui agafa els dies que el pare té opció a disposar, i per tant no s'acaba amb la diferència entre els uns i els altres.

Segons les dades que gestionen, aproximadament un home treballa uns 50.000 dies més que una mare amb la baixa actual, de manera que si disposessin del mateix temps, les empreses cobririen la seva absència amb altres persones, dones especialment, i així creixeria la seva presència en els càrrecs més elevats.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad