Política

La CASS insta a revaloritzar totes les pensions amb l'IPC

Des de la parapública aposten per eliminar els trams i substituir-los per una fórmula matemàtica que de forma lineal i regressiva, aplica els increments en funció d'allò que es cotitza

El president del consell d'administració i el representant dels pensionistes de la CASS, Marc Galabert i Jacint Risco / Cadena SER

El president del Consell d'Administració i el representant dels pensionistes de la parapública, Marc Galabert i Jacint Risco, traslladaran en els pròxims dies al Consell General aquesta proposta que elimina les incongruències que han generat les darreres modificacions sobre els increments de les pensions. Així, ja d'entrada entenen que totes elles s'haurien de revalorar segons l'IPC, però si es decideix que no, aleshores aposten per eliminar els trams i substituir-los per una fórmula matemàtica que de forma lineal i regressiva, aplica els increments en funció d'allò que es cotitza.

Un altre punt essencial, és treure els condicionants inclosos pel Govern per incrementar les pensions, segons un nombre d'anys cotitzats o si s'és resident, ja que no els preveu la llei de la CASS i perquè els països veïns no els apliquen.

El darrer és reproduir el mateix percentatge d'augment a les pensions contributives i les que no ho són. Finalment, apunta Risco que no tindria un cost extraordinàriament significatiu.

Des de la CASS se senten legitimats per fer la proposta, i consideren que es podria aprovar amb celeritat i que hauria de ser retroactiva a l'u de gener. D'aquesta manera, s'obligaria a modificar la llei del pressupost, un pas que ja haurà de fer el Consell General per exigència del copríncep francès, en relació, precisament, a la revalorització de les pensions dels nacionals francesos no residents al Principat.

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora
Arnald Sanllehy

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00