La “Col·lecció Artesans de Menorca” es dedica enguany al cuiner Miquel Mariano Vadell
Es centra en la trajectòria professional del cuiner que, des del restaurant Ca n’Aguedet, va contribuir a recuperar plats tradicionals del receptari menorquí
Es Mercadal
La Col·lecció Artesans de Menorca, que cada any homenatja a un artesà retirat, dedica la seva tercera exposició temporal al cuiner mestre artesà Miquel Mariano Vadell, coincidint precisament amb la celebració de Menorca Regió Europea de la Gastronomia.
A partir del testimoni de Mariano, s’articula una exposició que repassa la trajectòria professional del cuiner mercadalenc que, des dels fogons del restaurant familiar Ca n’Aguedet, va contribuir a recuperar i donar a conèixer els plats tradicionals del receptari menorquí. Les explicacions s’acompanyen de fotografies, quadres, publicacions, un documental emès per IB3 Televisió, i fins i tot utensilis seus de cuina i taules originals del restaurant muntades per a l’ocasió.
Miquel Mariano Vadell forma part de la tercera generació d’una família dedicada al sector gastronòmic. Els seus avis materns regentaven el popular bar Es Centro, as Mercadal, i va ser la seva mare, Àgueda Vadell Pons, la que va obrir el restaurant Ca n’Aguedet junt amb el seu marit i cuiner autodidacta, Miquel Mariano Bennàssar, cercant diferenciar-se de la resta d’establiments. Ell es va incorporar a la cuina del restaurant l’any 1985.
Al principi, la cuina tradicional menorquina de Ca n’Aguedet era en part incompresa pel públic local, que no veia la gràcia d’anar a un restaurant per menjar plats que es cuinaven a casa, però l’incipient turisme sí va valorar poder tastar plats representatius del territori. A les dècades dels 60 i 70, la cuina popular perdia pes, així que la família Mariano Vadell es va preocupar per recuperar plats propis de la cuina del poble i per crear-ne de nous amb els productes que hi havia a l’abast. Van ser els primers a reivindicar la figura de Fra Roger i les receptes trobades al manuscrit Art de la cuina. Un plat que sobresurt d’entre els que la família Mariano va recuperar i ha contribuït a mantenir viu és l’arròs de la terra, fet amb blat de xeixa. A l’exposició s’explica com va sorgir l’elaboració per aquest plat en concret.
L’any 2015 Miquel Mariano es va retirar dels fogons del que molts han considerat durant anys el temple de la cuina menorquina. Però, una vegada jubilat, ha continuat la seva tasca divulgativa de la gastronomia local. De llavors ençà, ha rebut diversos reconeixements però del que està més orgullós és de l’homenatge que li van dedicar els companys de professió, quan van organitzar un dinar sorpresa en el que 18 cuiners van preparar un menú degustació versionant plats de la cuina de Ca n’Aguedet.
Aquesta exposició, que es pot visitar fins el 2 de juliol, es vol sumar també a l’homenatge al mestre artesà de la cuina que ha posat en valor plats referents de la gastronomia menorquina. Durant la inauguració, familiars, amics i companys de professió li han mostrat la seva estima dedicant-li un sentit aplaudiment.