Sociedad

El port de Fornells tindrà 77 nous amarraments

Les obres s'aturaran al juny i es reprendran passada la temporada turística

Port de Fornells

Maó

El port de Fornells tindrà 77 nous punts d’amarrament, una zona d’aparcament per a professionals i una gran plaça lúdica amb zona de jocs, espai per a mercat, així com la possibilitat d’instal·lar-hi un escenari amb cabuda per a 450 seients.

Aquestes obres de reforma han suposat una inversió de 8 milions d’euros i ha estat consensuada amb les diferents administracions i agents implicats, s’ha fet per garantir la seguretat marítima, millorar la xarxes públiques municipals de sanejament, aigua, electricitat, i les infraestructures portuàries, per poder recuperar espai públic.

Està previst que en els pròxims dies finalitzin les obres dins la zona urbana, per tal de tenir-ho tot enllestit de cara a la temporada turística. Després restarà finalitzar les obres dins la zona marítima, que continuaran fins al mes de juny, s’aturaran a l’estiu per no interferir en el funcionament ordinari del port i, una vegada finalitzada la temporada, es reprendran les obres a la zona marítima, fins que s’acabin, previsiblement, d’acord amb el contracte de licitació, el mes de desembre d’enguany.

Una reforma integral

La reforma, que va començar el mes de febrer de 2019, ha tingut diferents fases a causa de la complexitat del projecte, les temporades turístiques i la tramitació ambiental de la secció d’obra marítima. Durant la primera fase, que va finalitzar el mes de juny de 2020, es van dur a terme les actuacions següents:

— La substitució de la caseta provisional de vestidors per a usuaris per una edificació adossada i integrada al dic.

— La renovació de les instal·lacions i xarxes de servei tant portuàries com municipals que discorren entre el carrer del Governador i la plaça del Mar, en coordinació amb l’Ajuntament des Mercadal.

— La renovació del paviment de la zona, eliminant l’asfalt i col·locant un sòl més integrat, similar al que hi ha en el nucli històric de Fornells.

— La revisió de l’enllumenat públic previst en el projecte, reduint l’alçada i canviant característiques tècniques de les òptiques i dels elements de control dels fanals, després de l’aprovació del Reglament de protecció del medi nocturn de Menorca i l’atorgament a Menorca de la certificació Starlight.

La segona fase, que va començar l’octubre de 2021 i finalitzarà, pel que fa a la zona urbana, en els pròxims dies, s’ha fet amb l’objectiu de millorar l’operativitat del port, així com l’optimització de l’ús de terrenys portuaris i la làmina d’aigua.

Aquesta fase preveu solucionar problemes estructurals importants (soscavacions, descalçaments, etc.) que pateixen molls, paviments, xarxes de serveis etc., que implica ampliacions i reparacions de dics, molls, pantalans, ferm, edificis i altres infraestructures, tant a la part terrestre com a la marina. Les obres d’aquesta fase han suposat les millores següents:

— Reparació i millora del dic.

— Rehabilitació i reforç del moll de la ribera existent, remodelació del contradic, soterrament de dipòsit de la benzinera i reforma de la rampa del varador.

— Instal·lació de nous pantalans per augmentar 77 nous punts d’amarrament.

— Zona d’amarrament d’embarcacions auxiliars (línia d’atracament per a dinguis).

— Dragats en zones amb manca de calat.

— Urbanització i dotació de serveis a la plaça des Pla: espai lúdic amb zona de jocs, espai per a mercat, etc., així com la possibilitat d’instal·lar-hi un escenari amb cabuda per a 450 seients.

— Habilitació de zona de bany al cantó entre el moll i el començament del passeig.

— Habilitació de pèrgoles i elements d’ombra.

— Disposició de grades, tractament de la transició terra-mar a la zona de bany.

— Construcció d’un edifici de serveis a usuaris vora el varador: magatzem, oficina de Ports IB, recollida de residus, WC públics.

— Habilitació d’aparcaments per a professionals.

— Ordenació del trànsit de vehicles i construcció d’una rotonda per tal de regular i ordenar els vehicles.

— Dotació d’infraestructura per a l’enllumenat LED del passeig.

— Rehabilitació del paviment existent.

— Renovació del serveis municipals: de recollida de residus, aigua, llum, electricitat, sanejament i aigües pluvials, que actualment provoquen abocaments al port.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad