Sociedad

La marea blava arrasa a les municipals on només Maó i Es Mercadal resisteixen

L'esquerra podrà governar, malgrat tot, a Ciutadella i Sant Lluís queda a expenses de XBalears

José Luis Benejam podrà seguir transformant Alaior sense cap trava de l'esquerra. / Partido Popular

Maó

El tsunami popular va arrasar gairebé tota la illa. Només a Maó, ajustadament, i a Es Mercadal el PSOE va ser la llista més votada. A la resta de poblacions el triomf del PP va ser incontestable.

A Maó Héctor Pons té moltes opcions de seguir com a batle. Amb 4.277 vots va aconseguir 8 regidors per 8 de PP, 4 d'Ara Maó i 1 de VOX. És el primer triomf municipal del PSOE des de 2007. La suma de PSOE i Ara Maó permet aconseguir 12 vots que li han de valer a Héctor Pons. Jordi Tutzó d'Ara Maó ja s'ha mostrat disposat a mantenir un govern municipal de progrés. Al PP no li val aconseguir el suport de VOX.

A Ciutadella el triomf va ser pel PP amb una Juana Mari Pons que va aconseguir 4.142 vots que li permeten aconseguir 9 regidors. En l'actual mandat només en tenia 5. Però aquest triomf pot ser-li insuficient. Les esquerres amb PSOE, 5 regidors, PSM-Més per Menorca, 5 regidors i Endavant Ciutadella, 1 regidor, sumen 11 vots el que dona una majoria absoluta. La candidata progresista més votada va ser la socialista Carol Cerdà que apunta a nova batlessa. VOX entra al consistori però poc podrà fer.

A Alaior el popular José Luis Benejam seguirà com a batle després d'aconseguir 7 regidors. PSOE amb 3 i Avançam Alaior amb 3 no son suficients. L'esquerra sembla que ni unida amb Junts per Lô ni per separat és suficient encara per accedir al poder.

A Es Castell el popular Lluís Camps va sumar el seu tercer triomf després de passar-se quatre anys al Parlament. El PP té 7 regidors per 3 del PSOE, 2 de Som i 1 de l'IPEC que recull la desfeta de El Pi per tornar al Consistori.

Sant Lluís és tota una incògnita. La popular Loles Tronch va guanyar amb 6 regidors, però el bloc d'esquerres amb PSOE, 3 regidors, i Volem Sant Lluís, 3 regidors, els empata. Tot això deixa la governabilitat a mans de l'únic regidor que ha tret X Balears a Menorca. Jorge de Diego serà decisiu. En aquest sentit cal recordar que De Diego ha passat un mandat peculiar. Va entrar a l'Ajuntament representant a Ciudadanos. va abandonar el partit i va passar a ser un regidor no adscrit. Va afiliar-se al PP i després s'en va anar. Tot això en els darrers quatre anys. Loles Tronch ja ha dit que espera poder pactar el govern que "el poble ha expressat que vol". Però X Balears també té dins de la directiva a un Llorenç Carretero que sempre ha estat més proper a pactar amb l'esquerra. De Diego ja ha advertit que fins dimarts no es reunirà amb el seu equip. Totes les opcions estan obertes.

A Es Mercadal Jesús Gomila del PSOE ha estat el guanyador per només 27 vots davant de l'Entesa. 5 regidors socialistes més 4 els econacionalistes son molt més que suficients per superar a un PP que s'ha quedat amb 4 regidors, tot i que sí tindrà el control de la Junta Local de Fornells.

A Ferreries el popular Pere Pons aconsegueix 6 dels 11 regidors i podrà governar sense problemes. El PSOE creix en vots i passa d'un a 2 regidors. Aquí s'enfonsa l'Entesa de l'Esquerra que perd 500 vots i passa de 6 a 2 regidors.

A Es Mercadal Antònia Camps guanya clarament amb 585 vots que suposen 6 regidors per 299 vots d'un PSOE que perd devora 100 sufragis el que els deixa amb només 3 regidors.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00