Política

Vox dóna per tancada la crisi i Le Senne continuarà com a president del Parlament

La formació d'ultradreta torna a unir-se en un únic grup parlamentari després que les expulsions de De las Heras i Le Senne hagin quedat sense efecte

Imatge dels cinc diputats díscols arribant al Parlament / Europa Press News

Maó

Vox dona per tancada la crisi oberta al seu grup parlamentari, després que cinc diputats rebels expulsessin la líder del partit, Patricia de la Heras, i el president del Parlament, Gabriel Le Senne, després d'aconseguir un acord amb els díscols.

En un comunicat, el partit ha explicat que Le Senne continuarà com a president del Parlament i que el grup parlamentari, que va quedar controlat pels cinc rebels, tornarà a incloure els expulsats a finals de gener.

La formació ha explicat que una delegació de la secretaria general del partit, es va reunir aquest dijous amb els cinc diputats díscols,, amb voluntat d'arribar a una entesa. Finalment, les dues partís van acordar seguir treballant unides per aconseguir els compromisos adquirits amb els votants i complir amb les mesures acordades amb els populars, esmentant específicament la llibertat lingüística a les Illes.

"La direcció nacional dóna per tancada l'anomenada crisi balear", insisteix l'Executiva de Vox, que culpa "filtracions interessades", sense especificar, per "amplificar en bona mesura" les dificultats per les quals ha travessat el grup parlamentari.

UNA BRETXA ANTERIOR

La crisi a les Balears es va obrir amb l'expulsió de Le Senne i De las Heras a finals de gener, però ja hi va haver una bretxa anterior arran del desacord entre el PP i Vox pel sostre de despesa dels pressupostos de les Illes i una iniciativa per a l'elecció de llengües a les escoles. Vox es va negar a votar a favor del sostre de despesa popular si els seus socis no aprovaven la mesura lingüística.

Els de Vox insistien a supeditar el seu suport als pressupostos a l'aprovació de la seva iniciativa, cosa que en última instància va dividir el grup parlamentari. El desacord es va emportar Xisco Cardona, que va deixar els seus càrrecs orgànics a Vox i va passar al grup de no adscrits a la Cambra balear. Ha assegurat després de sortir que les instruccions del partit eren "precises" en relació a la imposició de la lliure elecció de llengua a les escoles de manera progressiva i l'aprovació del sostre de despesa i ha dit desconèixer el canvi de criteri.

Així, dels vuit diputats de Vox al Parlament balear elegits a les eleccions autonòmiques del 28M en van quedar set. Cinc d'ells, els díscols liderats per Ribas, van decidir expulsar la presidenta de Vox a les Balears i el president del Parlament a finals de gener, al·legant "circumstàncies internes del grup". Immediatament, la direcció nacional de Vox va traslladar el seu suport a De las Heras ia Le Senne i van expulsar de forma cautelar els amotinats.

En tot moment, tant els cinc díscols com els expulsats es van afanyar a garantir el seu suport al Govern de Marga Prohens. Ara, segons la direcció de Vox, els set diputats de Vox a Balears comparteixen la "preocupació" de centrar-se en la representació i el compliment dels compromisos adquirits amb votants i socis.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00