Què va ser el front del Segre?
Entrevista a Pol Galitó, investigador del front del Segre, partidari de crear a Lleida un Centre d'Interpretació que ajudi a entendre la Guerra Civil i a contribuir a fer "memòria democràtica"
Pol Galitó "A l'entorn de l'Ebre hi ha molts centres d'interpretació de la guerra civil. A Lleida, s'està plantejant un, del front del Segre".
Lleida
Als entorns de la ciutat de Lleida hi ha una torre que va tenir les funcions de torre de telegrafia optica que durant la Guerra Civil servia de suport a una línia que unia Barcelona amb Lleida per poder enviar missatges oficials, militars i civils. La torre es va bastir a mitjans del segle 19, però la base podria ser anterior. És un vestigi singular i curiós però que necessita de la seva protecció i promoció. Estem parlant de la Torre de Moradilla.
Ara mateix aquesta torre de telecomunicacions està pràcticament en ruïnes. No té sostre i les parets de pedra amb que es va bastir estan foradades. És perillós entrar al seu interior. En el mateix entorn hi ha altres vestigis de la Guerra Civil com un niu de metralladores, una fortalesa i algunes trinxeres que es poden resseguir en un recorregut d'un quilòmetre i mig. De fet, les trinxeres d'aquesta part del front eren la línia defensiva que anava des de Flix fins als Pirineus. Era la línia amb la qual el bàndol republicà barrava el pas a les tropes franquistes.
Un patrimoni històric utilitzat amb finalitats bèl·liques durant la Guerra Civil i que no s'està conservant perquè pugui servir com a espai de memòria o com a espai per aprendre la història. En parlem amb l'historiador Pol Galitó i també amb l'alcalde de L'Espluga Calba, Josep Cunillera. Aquesta població de les Garrigues, juntament amb Fulleda, també vol senyalitzar l'antiga línia de defensa republicana rehabilitant trinxeres i búnquers.