Sociedad

Afectats per les gelades de l'abril es manifestaran dimarts a Barcelona per reclamar a la Generalitat ajudes "urgents"

Sortiran en cotxes des d'Alcarràs en una marxa lenta que preveu dur fins a la plaça Sant Jaume unes 200 persones

Representants de plataformes, sindicats i ajuntaments durant la roda de premsa d'avui a Alcarràs per explicar la manifestació de dimarts a Barcelona per reclamar mesures urgents per les gelades. Foto: ACN.

Alcarràs

Afectats per les gelades de principis d'abril es manifestaran dimarts que ve a Barcelona per reclamar a la Generalitat ajudes "urgents i efectives" per fer front al que qualifiquen de "catàstrofe natural". La Plataforma Defensem la Fruita organitza la marxa que té el suport d'almenys 23 ajuntaments, la plataforma Salvem la Pagesia, així com sindicats agraris. El seu portaveu, Jaume Molló, ha explicat que els participants sortiran en cotxes des d'Alcarràs a les 7h i que circularan en una marxa lenta per l'autovia -s'hi afegiran altres vehicles a Torrefarrera i Mollerussa- fins a arribar a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Calculen que hi participaran almenys unes 200 persones perquè els pagesos "no tenen res a aclarir ni res a collir".

Segons els sindicats agraris, les gelades de començaments d'abril van suposar pèrdues de 450 milions en fruita dolça i més de 28 milions en fruita seca a les terres de Lleida. "Han passat 50 dies de les gelades, no hi ha resposta del departament d'Agricultura i els nostres pagesos necessiten una línia d'ajuts ràpida i efectiva", ha reclamat l'alcalde d'Alcarràs, Jordi Janés.

El portaveu de la plataforma Salvem la Pagesia, Manel Ezquerra, ha explicat que donen suport a la marxa ha que se senten "menystinguts" per la Generalitat davant d'una "catàstrofe natural com la que hem tingut". Volen reclamar directament al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, accions immediates, aprofitant que es fa una reunió de Govern, ja que considera que "no s'està fent res".

Per la seva banda, el cap sectorial de Fruita Dolça del sindicat agrari Asaja, Jaume Vidal, espera que el departament comenci a crear polítiques que donin solucions "reals" a la pagesia per fer front a una situació, ha dit, "que no només afecta al sector". Vidal també ha estès la mà al Govern per acompanyar-los a buscar el finançament que calgui perquè assegura que se senten "desemparats".

Segons Afrucat i Acció Climàtica, la producció de fruita de pinyol caurà en un 69% respecte a un any normal a causa de les gelades. És per això que Afrucat ja ha presentat una proposició als governs català i espanyol per donar suport a les centrals que no puguin fer front als costos fixos i el Departament preveu una convocatòria d'ajuts per als més afectats.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00