Salud y bienestar

El consum de tabac a Catalunya es va reduïr un 2% durant 2021 respecte 2020, segons dades de de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA)

Actualment, el 22,6% de la població major de 15 anys fuma

Deixar de fumar / Getty Images

Barcelona

Són dos punts menys que el 24,6% registrat l'any 2020. Entre els homes, el tabaquisme ha baixat poc més d'un punt, mentre que entre les dones s'ha reduït en gairebé 3. El nombre de fumadors a Catalunya ronda el milió i mig. La baixada del tabaquisme va ser continuada entre 1994 i 2017, però des del 2018 es manté força estable.

Tot i que pugui semblar minsa, la reducció del 2% observada l'any passat és important, segons ha explicat a SER Catalunya el Cap de la Unitat de Control del Tabac de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), Esteve Fernández.

"És una baixada substancial en el seu context. Que seria millor baixar de cinc en cinc o de 10 en 10? Evidentment, però costa molt. Quan s'arriba a percentatges de fumadors que estan per sota del 25%, com és el cas de Catalunya, anar baixant cada vegada costa més. Per tant, una reducció del 2% és una bona notícia".

Segons Fernández, el nombre de persones que comencen a fumar, majoritàriament d'entre 14 i 25 anys, va reduint-se cada any. "Això és molt rellevant", diu. "Cal posar tant èmfasi en aconseguir que els fumadors deixin el tabac com en intentar evitar que se'n creïn de nous. El problema és que, malgrat la quantitat d'informació que tenim sobre els efectes perniciosos del tabac, encara hi ha molts joves que cauen en el tabaquisme".

Cada any a Catalunya moren 10.000 persones per malalties provocades pel tabaquisme

Amb relació al consum de tabac, el càncer és la malaltia que provoca més morts, el 45% del total. "Diem 'càncer' quan hauríem de dir 'càncers', en plural, perquè n'hi ha de diferents tipus: pulmó, el més evident, però també de boca, d'esòfag, de laringe, d'estómac, de pàncrees. Tanmateix, després també hi ha un bon grapat de malalties cardiovasculars (infarts de miocardi, ictus, embòlies pulmonars) i una malaltia molt greu que és la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), degenerativa, molt greu: el tabac destrueix els pulmons i aquests pacients han de viure permanentment connectades a l'oxigen perquè, literalment, s'ofeguen".

Aquestes són malalties dels adults, però el tabaquisme també afecta els nens. "Els fills de mares fumadores tenen més baix pes en néixer, augmenta el risc de mort sobtada del lactant, pateixen més otitis de repetició i altres infeccions i també agreuja altres malalties respiratòries, quan són fumadors passius perquè conviuen amb fumadors".

De fet, entre els adults passa el mateix: les persones no fumadores exposades al fum del tabac tenen un 20% més de patir càncer de pulmó i un 25% més de risc d'infart de miocardi que els no fumadors que no hi estan exposats.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00