El BalcóEl Balcó
Economia y negocios
Notícia Patrocinada

Pere Navarro: "La logística no ha fallat. Tot el que havia d'arribar, tot i la pandèmia, ha arribat"

El president del SIL i delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, entrevista al Balcó

ENTREVISTA Pere Navarro: Comença el SIL 2022

ENTREVISTA Pere Navarro: Comença el SIL 2022

07:16

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1654018705986/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Pregunta: Avui comença una nova edició del Saló Internacional de la Logística que torna a desplegar la nau després de més de dos anys sense poder-ho fer per culpa de la pandèmia que acompanya aquesta obra. El delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca i president justament del SIL Pere Navarro. Molt bona tarda. [

Resposta: Hola bona tarda.

Pregunta: Sempre es diu que la logística és invisible quan funciona no i que, en canvi, en parlem quan hi ha algun tipus de problema i en aquests últims anys i en aquests últims tres anys concretament n'hem parlat i força. Què ha passat.? Què ha fallat?

Resposta: Jo diria que la logística no ha fallat perquè realment hem estat dos anys diguem-ne de pandèmia i després de moltes dificultats tant sanitàries com econòmiques. Però al final tot el que havia d'arribar al lloc ha arribat al lloc tan bé com es podia esperar. Crec que ha funcionat i és una de les coses que pensem reivindicar que estem reivindicant justament aquest bon funcionament de la logística.

Pregunta: Però quan parlem per exemple de la imatge famosa que es va veure al vaixell embarrancat al canal de Suez o quan hem parlat de la falta entre d'altres per exemple de microxips. Alguna cosa ha fallat aquí. No ha tingut res a veure amb la logística?

Resposta: El vaixell encallat en el canal de Suez evidentment és un problema. No és un problema logístic encara que va afectar la logística perquè és un accident que va passar un vaixell que es va quedar allà encallat al mig del canal. Però quan estem parlant dels microxips estem parlant més que de logística, de fabricació i d'indústria. I una de les coses que hem après en aquesta pandèmia és que el que necessitem és fabricar més a prop més i millor. I, per tant, la logística ens ha de garantir que arribin les matèries primeres, que els productes fabricats arribin a l'usuari o a les empreses diguem-ne causants de transformar-los. Però en realitat insisteixo, jo crec que la logística ha funcionat. Això sí, ens hem de replantejar la indústria. Per això estem en processos de reindustrialització arreu del país.

Pregunta: Mirem internacional com dèiem el que hem de fer tant com acostar la producció i l'aprenentatge

Resposta: Al final és allò d'aquella dita castellana "lo barato sale caro". Hem vist que en pandèmia el fet que tinguem la fabricació a tants milers de quilòmetres aquí ha fet que una cosa tan bàsica com una mascareta o quepis o el material sanitari signifiqués que el món es va convertir en una espècie de mercat en el qual el que estimava era el que es pagava. No. Bé, doncs aquest és un element que ha pesat molt que ja estava precisament abans de la pandèmia, però que ara encara molt més és el que estem dient que hem de fabricar. Per exemple la bona notícia de la fabricació del xip europeu. Entre altres llocs Barcelona tindrà un paper molt fonamental.El 2020, doncs, indica que hi ha molt interès, perquè aquesta fabricació que es feia tan lluny al final tampoc ha sortit bé.

Pregunta: Perquè ara un percentatge important del què ens arriba ve de la de Xina no?

Resposta: Ara no li podria dir números. Però és evident que si vostè va a una botiga i pregunta el lloc que li subministra un producte, el Meeting Xina està molt present.

Pregunta: I el que necessitem que acostar la producció a Europa?

Resposta: Evidentment jo crec que el que necessitem és acostar la producció a Europa que a més a més les noves tecnologies fan que el procés de fabricació en el procés de fabricació diguem-ne la component diguem humana no és tan important perquè a més a més, hi ha altres factors com per exemple el respecte a la sostenibilitat. Aquest és un valor molt rellevant, el tema de la sostenibilitat, el tema de la protecció del medi ambient, el tema del treball decent, el tema de la innovació. Tot això és una cosa que tenim clar que tenim present i que tenim dels països europeus. Ho tenim molt en compte per reivindicar-ho.

Pregunta: I quan estem parlant d'ajustar la producció a Europa ens dona per fet que això implica encarir el producte?

Resposta: No necessàriament. Com deia, les noves tecnologies i les formes de fabricar, l'aplicació de la tècnica a la innovació no volen dir que el producte sigui més car. El que sí que podem considerar és que el producte serà molt més sostenible, molt més respectuós amb el medi ambient i probablement amb molta més qualitat.

Pregunta: Parlant de preus hi ha una altra qüestió que entenc que preocupa el sector la crisi dels carburants i el preu dels carburants. Com està passant factura això a la logística i com preveuen que passi factura en els pròxims mesos?

Resposta: Bé, jo crec que, com deia abans, la logística està funcionant. Per exemple el tema de la guerra a Ucraïna. Totes aquestes qüestions que són qüestions circumstancials el que fan és afectar en un moment determinat la cadena de subministrament, però la cadena de subministrament continua funcionant. Per exemple hi ha un altre cas molt clar. És a dir un contenidor. Transportar un contenidor a vaixell valia 1.500 dòlars fa uns mesos i ara val 15.000 dòlars. I això per què es dona. Perquè hi ha hagut un procés de recentralització de les companyies navilieres. I en el fons hi ha un oligopoli mundial en el qual molt pocs col·loquen el preu d'aquests contenidors. Però que els contenidors siguin més cars no vol dir que els contenidors no es traslladin als llocs on els necessiten. Per tant, el que falta són polítiques internacionals. Cal regular aquests elements que tenen a veure amb els oligopolis. I aquesta especulació.

Pregunta: És impossible no parlar del comerç electrònic que creix sense parar i que ens preocupa.

Resposta: El comerç electrònic que en realitat és bo està aquí. S'han posat de relleu alguns aspectes que tenen a veure amb el comerç electrònic. Un d'ells és la mobilitat en sentit general, és a dir, com l'última milla famosa, com fem que el producte arribi al consumidor a l'usuari final. I això afecta evidentment els desplaçaments especialment a les regions metropolitanes com la de Barcelona. Hem de veure com això és compatible amb el transport tradicional, com és compatible amb la mobilitat tradicional, elements com la mobilitat elèctrica en tren. Jo crec que hem d'anar amb força sobretot amb el tema. Mirar com ens podem instal·lar i això té a veure amb la logística el mobiliari i la logística la ubicació de terrenys que siguin que puguin donar servei aquesta última milla. I sobretot com es fa això compatible amb una cosa que els països mediterranis tenim tenint molt present el que és el comerç tradicional el comerç dels nostres carrers. Bé jo crec que tot això són elements en contra de la logística. Estan molt presents en aquests més de vuitanta activitats que tindrem, debatent tot aquest tipus de qüestions.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad