Sociedad

Com funcionen les comunitats energètiques?

Parlem amb Francesc Pujol, regidor de l'Ajuntament de Cornellà del Terri, el primer municipi en tenir una comunitat energètica en funcionament

Plaques fotovoltaiques a la teulada de l’escola La Vall del Terri

Plaques fotovoltaiques a la teulada de l’escola La Vall del Terri / Manuel Candedo

Cornellà del Terri

A les comarques de Girona hi ha gairebé una cinquantena de comunitats energètiques, funcionant o en creació. Però què són les comunitats energètiques? Com funcionen?

Avui hem parlat amb Francesc Pujol, regidor de l'Ajuntament de Cornellà del Terri, un municipi pioner en posar en marxa una comunitat energètica a les comarques gironines. Des del juliol del 2021 que funciona una instal·lació de plaques fotovoltaiques, col·locades sobre la teulada de l’escola La Vall del Terri, que donen servei a tres equipaments municipals -els dos edificis de l’escola i el mateix ajuntament- i a 17 famílies veïnes. Una iniciativa publicoprivada.

Pujol ens ha explicat que a la comunitat energètica de Cornellà del Terri apliquen el sistema d'autoconsum i de compensació d’excedents. Segons aquest sistema, els usuaris consumeixen l’energia generada per la xarxa, i només paguen si consumeixen més energia que la que els hi correspon de la instal·lació. Si, en canvi, la família o l’edifici municipal, consumeix menys energia que l’assignada, la diferència passa pel mecanisme de compensació. És a dir, que el valor econòmic de l’energia generada excedentària es descompta del valor econòmic de l’energia utilitzada de la xarxa.

Valoració positiva

Després de gairebé un any amb la comunitat energètica funcionant valoren positivament la instal·lació i el seu funcionament: "Ja tenim xifres i són millors del que havíem pensat". També reivindica el paper de les administracions públiques en aquest sentit. "Els ajuntaments petits tenim un pressupost molt ajustat i no ens podem permetre una inversió així".

En aquest sentit, des de l'Ajuntament de Cornellà van comptar amb una subvenció de la Diputació de Girona de 40 mil euros, a més de suport jurídic, que també van rebre municipis com la Cellera, Amer i Rupià. L’objectiu que persegueix la iniciativa és el de promoure l’autoconsum i començar a caminar cap a una transició energètica, on se substitueixi l’energia d’origen fòssil per energia renovable i locals.

Tota la conversa amb Francesc Pujol, aquí:

Francesc Pujol, regidor Ajuntament de Cornellà de Terri

13:50

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000029552/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad