Sociedad

Educació dobla el nombre de places reservades per alumnes vulnerables, un cop feta la preinscripció

El canvi altera les previsions fetes per les famílies i per les pròpies escoles i provocarà "mes que mai” , admet la conselleria, sorpreses en la llista final d’admesos a cada centre

Alumnes a l'escola especial Alba de Tàrrega, en una aula fent activitats / ORIOL BOSCH

Barcelona

Per primera vegada la preinscripció escolar es fa aplicant de forma plena el que preveu el nou decret d’admissió: prendre mesures tant en la programació de l’oferta com en el repartiment dels alumnes per assegurar que les escoles tenen una composició social equivalent al barri on estan ubicades. Això implica, entre d’altres coses, que l'administració reserva un nombre suficient de places a tots els centres per distribuir de forma equilibrada els alumnes amb més necessitats, inclosos aquells que viuen en famílies econòmicament desafavorides.

El problema és que l’oferta inicial de places per al curs vinent es va fer pública el 4 de març  i no va ser fins a 4 setmanes després, el 29 de març que el govern va aprovar el decret que li permetia accedir a les dades dels ajuntaments per saber quins alumnes rebien ajuts dels serveis socials per la seva situació vulnerable. És a dir que les xifres publicades a les webs dels centres amb la informació de quines places s’oferien i quantes estaven reservades per a alumnes vulnerables no eren reals. El procediment de preinscripció va seguir endavant, les famílies van presentar les seves peticions i, el passat 11 de maig,  els centres van publicar les llistes amb totes les sol·licituds rebudes,  ordenades segons la puntuació de cada alumne al barem. La sorpresa ha saltat quan famílies, como la del David, que pensaven que havien entrat a l’institut que havien triat per la seva filla en primera opció ,van rebre un mail d’Educació on se’ls informava que no tenien plaça assignada a cap dels centres que havien demanat i que havia d’ampliar la seva llista de peticions triant algun altre institut. En el seu cas, el centre de secundària on havia demanat plaça ha passat de tenir 29 places reservades per a alumnes vulnerables a gairebé 60.

“Ens sentim enganyats” explica el David perquè “si haguéssim conegut el nombre de places ordinàries reals que s’ofertarien al centre que hem triat, segurament hauríem escollit un altre”. El David com altres famílies que estan en la mateixa situació parlen d’engany i alerten que “les llistes ordenades de sol·licituds que hi ha publicades a les webs de tots els centres són paper mullat i això només ho sabem els que no hem entrat a cap dels centres triats, però de famílies afectades per aquest fet, avisa en David, n’hi haurà centenars.

Diferents escoles i instituts confirmen la denuncia de les famílies. A l’Institut La Sedeta de Barcelona l’oferta inicial de places per a primer d’ESO publicada al seu web diu que tenen  54 places disponibles, de les quals 47 ordinàries i 7 per a alumnes de necessitats educatives. Però “fa uns dies, ens van avisar que com a mínim tindríem 11 places reservades”. Això implica que almenys 4 famílies creuen que tenen plaça però la realitat és que no.

A l’Escola Pia de Salt s’han trobat la mateix situació. El seu director Carles Ruiz diu que han passat de tenir 4 places reservades a p3 a 11, i de 12 alumnes amb necessitats educatives que el curs vinent faran primer d’ESO al centre, a 23. “Si de bon principi el departament ens hagués alertat que era probable que a meitat del procés és modifiquessin les xifres, nosaltres hauríem advertit a les famílies. O si s'hagués fet quan calia la feina de detecció no estaríem en la situació actual, que afecta tant l’escola concertada com la pública”. Ruiz es lamenta que “un cop més”, el departament “fa titulars de premsa però no executa, no detalla, no preveu i som els centres tant públics com concertats, els que patim les conseqüències”.

Educació recorda que l’oferta inicial “sempre és provisional” i que ningú té plaça assignada fins que es publiquen les llistes d’admesos a cada centre, una publicació que es farà el pròxim 10 de juny. Si admeten que la millora en la detecció d’alumne vulnerables –que ha passat de gairebé un 7 per cent d’alumnes detectats la passada preinscripció al 17 per cent de l’actual- farà que “més que mai” el repartiment final de places sigui diferent de la previsió inicial.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00