Política

La taula de diàleg pacta "posar fi a la judicialització de la política" i fer reformes "dins l'ordenament vigent"

El govern central i la Generalitat acorden també protegir el català a l'escola i impulsar-lo al Senat i l'Europarlament

Foto de familia de los participantes en la tercera reunión de la mesa de diálogo sobre el conflicto en Cataluña celebrado por representantes del Gobierno y del Govern de la Generalitat, este miércoles, en el complejo del Palacio de la Moncloa, en Madrid. (De izq a der, delante) La vicepresidenta segunda y ministra de Trabajo, Yolanda Díaz; el ministro de Presidencia, Félix Bolaños; la consellera de la Presidencia, Laura Vilagrà, y el conseller de Empresa y Trabajo, Roger Torrent. (De izq a der, detrás) El conseller de Interior catalán, Joan Ignasi Elena; la portavoz de Gobierno y ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez; el ministro de Cultura, Miquel Iceta, y la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. EFE/ J.J. Guillen / J.J. Guillen EFE

La Generalitat i l'executiu espanyol han tancat dos acords marc en la reunió de la taula de diàleg celebrada aquest dimecres a Madrid. Segons ha explicat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i abans que s'hagin fet públics els documents signats a la trobada, els acords contemplen "superar i posar fi a la judicialització de la política". Sense entrar en massa detalls més, ha comentat que això s'ha de traduir en "fer política amb majúscules, apostant pel diàleg i els acords". A més, ha declarat que s'ha pactat impulsar reformes i "activitat política" sempre "dins de l'ordenament democràtic vigent" i "en el marc de reforma establert". "Es renuncia a accions que treguin la política fora de les regles del joc democràtic", ha dit.

Bolaños també ha explicat que aquesta part contempla que els acords als quals s'arribi "han de ser representatius de majories àmplies i transversals de la societat catalana", i que les institucions públiques es comprometin a "preservar l'interès general i a adoptar màximes garanties".

D'altra banda, un altre acord sobre el català hauria de servir per a "reconèixer la diversitat lingüística" de l'Estat com "una riquesa". Així, s'ha pactat "enfortir i impulsar el català al sistema educatiu no universitari des d'una perspectiva pedagògica i centrat en els drets de l'alumne" al "domini del català i el castellà". També es contempla aquí la "capacitat d'autonomia dels centres" per a revisar i millorar el sistema lingüístic a l'escola.

De la mateixa manera, la taula de diàleg ha acordat "revisar" el reglament del Senat per a garantir que els senadors puguin emprar el català a les intervencions, i impulsar que el català sigui "llengua d'ús" al Parlament Europeu. Igualment, el govern espanyol es compromet a garantir presència de la Generalitat en cimeres internacionals amb matèria lingüística. Aquests punts, a més, es poden extrapolar a l'euskera i el gallec si els governs amb aquestes llengües cooficials així ho demanen.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00