Salud y bienestar

Guia per respondre davant de violències sexuals a menors

L'Hospital Vall d'Hebron atén 250 casos en un any dels quals un 75% són a nenes i noies

L'Hospital Vall d'Hebron crea un manual per aconsellar les famílies dels infants que han patit violència sexual / Hospital Vall d'Hebron

L'Hospital Vall d'Hebron crea un manual per aconsellar les famílies dels infants que han patit violència sexual. És una proposta de la Unitat d'Atenció a les Violències vers la Infància i l'Adolescència (EMMA), després d'atendre 304 casos el 2021, dels quals 250 van ser per aquests tipus d'abusos. L'ha anomenat 'Estem al teu costat' i la proposta té com a objectiu ajudar els cuidadors d'aquests menors: des de saber què els han de dir quan els expliquen què els ha passat fins a ser conscients de com protegir-los.

Les guies es reparteixen a consultes, però també al servei d'urgències, on arriben gran part d'aquests casos. "Ara mateix l'estem repartint en paper, però la nostra idea és que sigui accessible també en format online. Volem que totes les famílies, no només les que tractem al nostre hospital, hi puguin accedir", diu Mireia Forner, psicòloga clínica a la Vall d'Hebron.

Fins ara, en l'àmbit sanitari, no existia cap guia amb orientacions per ajudar els pares i les mares a fer front a episodis de violència sexual. Segons les professionals de l'Equip EMMA, molts d'ells tenen dubtes similars i aquest manual els pot servir de suport quan es trobin davant d'aquestes situacions.

"Moltes vegades detectem que quan els infants ho expliquen a una persona de confiança, noten un alleugeriment destacable", explica la doctora Anna Fàbregas. La resposta dels familiars és "vital" per als menors i, per això, és molt important que sàpiguen com respondre-hi. Les tres fases que marquen les professionals són: dona credibilitat al relat dels infants, acompanyar-los emocionalment i protegir-los.

Hospital Vall d'Hebron

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad