Sociedad

La covid ha fet reduir l'esperança de vida a les comarques de Girona

El nou pla de salut 2021-2025 fixa més de 170 accions per millorar aquest i altres aspectes a les comarques de Girona

Maria Josep López Dolcet.

Maria Josep López Dolcet. / ICS Girona

Girona

La covid_19 ha fet reduir l'esperança de vida en 0'8 anys entre les dones i 0'4 entre els homes a les comarques de Girona però hem passat d'estar per sota de la mitjana catalana a estar lleugerament per sobre perquè la reducció a nivell català ha estat superior. Aquí, el cas més excepcional ha estat al Pla de l'Estany, on l'esperança de vida s'ha escurçat en més de 2 anys.

La doctora Maria Josep López Dolcet, Coordinadora de Processos Assistencials i Avaluació de la Regió Sanitària de Girona, ha explicat en una entrevista a l'Aquí Girona que la reducció del Pla de l'Estany s'explica, entre d'altres coses, perquè és una zona amb molta presència de residències geriàtriques, que van rebre l'impacte de la pandèmia d'una manera més forta que la resta de la població.

Apujar l'esperança de vida és el primer dels 50 objectius mesurables que s'inclouen al Pla de Salut 2021-2025, un document que inclou més de 170 mesures concretes i que parteix d'una diagnosi prèvia de les característiques d'aquest territori.

Segons López Dolcet, les dades no permeten parlar d'un 'pacient tipus' però sí que ensenyen que es tracta d'una zona marcada per un percentatge important de població estrangera i amb un augment molt marcat els mesos d'estiu.

Pel que fa a l'activitat física, el percentatge de dones que en practica és inferior a la mitjana catalana però, per contra, les xifres d'alcoholisme i tabaquisme son millors que en d'altres parts i també son més positives en tot allò relacionat amb la salut mental i en la taxa de temptativa de suicidi.

Podeu escoltar l'entrevista sencera aquí.

Maria Josep López Dolcet

12:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1663072323445/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad