Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Tribunales

El Govern reformarà la llei perquè ajuntaments i veïns puguin desnonar ocupes conflictius

L'executiu sancionarà els grans tenidors que es despreocupin dels "problemes de convivència" i espera poder destinar els pisos ocupats a habitatge social

La mesura afectarà només, segons el Departament de Justícia, casos d'"ocupacions delinqüencials" / Europa Press News

El Govern de la Generalitat vol facilitar els tràmits per poder fer fora els inquilins, especialment delinqüents, que ocupen pisos de grans tenidors que generen "problemes de convivència". El Departament de Justícia última canvis al Codi Civil català per tal que quan aquests habitatges, en mans de grans propietaris, queden descuidats, l'Ajuntament del municipi o la comunitat de veïns puguin actuar en nom seu i dur el cas als tribunals per fer fora els inquilins.

En concret, si el propietari de l'immoble afectat ignora l'avís de l'administració i no actua davant l'ocupació conflictiva, els veïns podran iniciar un procediment per fer fora els inquilins. "Quan es detecti que hi ha un immoble que té una ocupació delinqüencial que causa greus problemes de convivència, es requerirà al propietari perquè actuï; i si el propietari no actua, aleshores, Ajuntament o comunitats de propietaris tindran un mes per posar-se en la posició del propietari i actuar judicialment en el seu nom", ha explicat aquest dimecres la titular de Justícia, Lourdes Ciuró.

La mesura afectarà només, segons el Departament de Justícia, casos d'"ocupacions delinqüencials". "Són aquelles ocupacions en immobles que serveixen per al narcotràfic, on hi ha aldarulls constants, que intimiden a l'entorn, amenacen i causen agressions o que, en definitiva, fan la convivència impossible", ha descrit Ciuró.

La mesura, impulsada de la mà de la Conselleria de Drets Socials, pretén destinar els immobles (pisos, cases, blocs o naus industrials) a habitatge social. L'objectiu, segons la consellera Violant Cervera és "poder aprofitar aquests pisos per destinar-los a les famílies vulnerables i acabar amb les màfies que ocupen aquests habitatges". Per fer-ho, el Departament que pilota Cervera preveu reformar la Llei d'habitatge i incloure-hi sancions. El futur d'aquests immobles, però, estarà en mans dels seus propietaris.

La reforma, que el Govern espera tenir llesta aquest octubre, preveu sancions d'entre 9.000 a 90.000 euros pels propietaris que s'hagin desentès dels blocs conflictius. La conselleria, però, incorporarà l'opció que enlloc de pagar la multa, aquests grans propietaris cedeixin l'ús dels immobles en qüestió per destinar-los a famílies vulnerables. "És un toc d'alerta contundent a grans tenidors, entitats financeres i fons voltors que no hi haurà impunitat", ha sentenciat Ciuró.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad