Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Internacional

El cas d'un exmilitar rus: "No hem aconseguit cap vol per sortir"

Putin moblitza 300.000 ciutadans a Rússia per anar a la guerra

ENTREVISTA. La parella de Uliana Yapparova és un exmilitar rus que no vol tornar a la guerra

ENTREVISTA. La parella de Uliana Yapparova és un exmilitar rus que no vol tornar a la guerra

13:02

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1663831237873/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha anunciat una "mobilització parcial" de la població en plena guerra amb Ucraïna. La decisió arriba després de les creixents pèrdues de Rússia per la contraofensiva de les tropes ucraïneses. Segons recull l'agència russa de notícies TASS, la mobilització parcial comença aquest mateix dimecres i només els reservistes, especialment els que tenen experiència militar, seran cridats a files. La mesura s'inclou en un decret presentat pel ministeri de Defensa rus amb l'objectiu de "protegir Rússia, la seva sobirania i la seva integritat territorial". A més, Putin ha promès suport als referèndums anunciats per les autoritats prorusses a Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia.

Putin mobilitza 300.000 ciutadans a Rússia per anar a la guerra. Una mobilització excepcional que no es veia des de la Segona Guerra Mundial i que, segons tots els analistes, és una manera implícita de reconèixer la seva debilitat. A més, l'anunci ha encès la flama de la protesta a Rússia. L'ordre va dirigida als militars menors de 35 anys i els sotsoficials de fins a 45. El Kremlin està ultimant la llista i els afectats ho sabran en les pròximes hores. Això està provocant un autèntic èxode del país. La incògnita ara mateix és si el Kremlin pot acabar ordenant el tancament de fronteres. I atenció perquè el govern rus ha fet saber als mitjans afins que els 1.300 detinguts a les protestes d'ahir poder ser els primers a qui enviïn al front.

S'esgoten els vols per sortir de Rúsia

La parella de la periodista russa Uliana Yapparova és un exmilitar rus de 40 anys. Ella viu a Barcelona, però ell viu a Rúsia. Per la seva edat i la seva experiència militar podria ser un dels cridats a files, però ell no vol. I no és l'únic: "La meva parella parla per whatsapp amb els seus companys militars. De 40, només dues persones donen suport a Putin. La gent no vol guerra, és impossible guanyar una guerra si la gent no la vol".

"No hem aconseguit cap vol per sortir", explica la Uliana Yapparova. Els vols s'han esgotat i els pocs que queden són a un preu desorbitat: "Per tornar a Barcelona és complicat. Estem buscant per anar a Geòrgia. Hi ha poques possibilitats. Anar a Turquia costa 10.000 euros". També s'han disparat les cerques a Google per saber com deslliurar-se del servei militar i, segons la periodista, "a la frontera hi ha cues llarguíssimes" formades per homes per fugir.

Un miler de detencions per protestes en contra de Putin

Almenys 1.311 persones han estat detingudes a 38 ciutats russes aquest dimecres, en el marc de les manifestacions que s'han organitzat a diversos indrets del país contra l'anunci del president Vladímir Putin de mobilitzar 300.000 reservistes per anar a combatre a Ucraïna. El portal 'ovd-info' alerta que la xifra que ofereix és la dels detinguts que ha pogut certificar, però no descarta que hi hagi més detinguts. A Sant Petersburg n'ha comptabilitzat 524 i a Moscou 502. Tot plegat després que aquest matí hagi anunciat la "mobilització parcial" de la població en plena guerra amb Ucraïna. La decisió arriba després de les darreres pèrdues de control de territori de Rússia per la contraofensiva de les tropes ucraïneses.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad