Sociedad

L'encariment de l'energia i les matèries primeres obligarà a fer ajustaments al 60% de les grans empreses gironines

L'estudi 'Girona 100 SA' de la consultora KPMG i la Universitat de Girona revela que les principals empreses de la demarcació van tancar 2021 amb augments de plantilla o facturació

Pilar Marquès (UdG) i Manel Blanco (KPMG)

Pilar Marquès (UdG) i Manel Blanco (KPMG)

10:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1668081890755/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

L'estudi 'Girona 100' de la consultora KPMG i la Universitat de Girona revela que el 60% de les grans empreses de les comarques de Girona han fet o preveuen fer ajustaments per capejar els problemes derivats de l'encariment de l'energia i les matèries primeres. En un 11% dels casos, això significarà acomiadar treballadors després d'haver tancat un 2021 on van créixer en facturació i també en plantilla.

És una de les maneres de reduir costos. L'altra és l'autonsum. Tot per garantir la viabilitat de l'empresa. Concretament, el 89% van tancar 2021 amb més facturació que el 2020, el 71% van tornar a contractar gent i el 49% es van expandir a l'estranger. Son xifres molt més positives que les de l'anterior informe, on el 57% de les firmes reconeixia haver perdut negoci degut a la covid i el 33% havia fet acomiadaments.

Ara els problemes per fer front a la factura energètica son la principal preocupació dels gestors d'aquestes empreses, molt per davant d'aspectes que fa uns anys tenien més importància en l'enquesta com la rendibilitat o la falta de personal qualificat.

L'anàlisi de les dades tancades, que son del 2020, revelen que per primer any des que es fa l'estudi, la xifra de negoci va caure quasi un 2% i ho va fer més en les empreses no familiars (-5%) que en les familiars (-0'7%). Els resultats, en canvi, van ser millor en les empreses no familiars que en les familiars. Una de les explicacions és que aquestes empreses van acomiadar menys gent.

En global, les empreses del Girona 100 van perdre 4.575 treballadors durant l'any de la pandèmia.

Podeu escoltar l'entrevista que hem fet a l'Aquí Girona Manel Blanco, responsable a Girona de la consultora KPMG i a Pilar Marquès, Directora de la Càtedra Cambra de l'Empresa Familiar de la Universitat de Girona.

Pilar Marquès (UdG) i Manel Blanco (KPMG)

10:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1668081890755/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad