Asens sobre la llei 'només sí és sí': "El problema és que els jutges fan una interpretació de la llei sense escoltar els legisladors"
Montero obre la porta a revisar la llei del només sí és sí després d'algunes rebaixes de condemna
ENTREVISTA. Jaume Asens analitza la interpretació que es fa de lleis com la de 'només sí és sí'
L'aplicació de la llei de garantia integral de llibertat sexual, coneguda com a llei de 'només sí és sí', està generant polèmica. Recentment s'han conegut tres sentències que confirmen la reducció de fins a quatre anys en penes per abusos sexuals. En desaparèixer el delicte d'abús sexual i reconèixer un únic delicte d'agressió sexual que empara tots els casos anteriors, les forquilles penals varien a l'hora de castigar totes les conductes. Un dels exemples és a l’Audiència de Madrid, on s'ha rebaixat de 8 a 6 anys de presó la condemna a un home de 36 anys que va abusar sexualment d’una nena de 13 anys, filla de la seva parella sentimental i amb la qual convivia.
La reacció del govern central ha estat la d'obrir la porta a reformar la llei. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha apuntat que "després d'alguna sentència, que pel que sembla s'han dictat a l'empara de la llei, crec que es requereix estudiar aquesta qüestió, estudiar la sentència amb deteniment i estudiar al text legal perquè evidentment no era l'objectiu de la llei que es poguessin rebaixar les penes amb motiu d'abús a menors, tot el contrari". "Caldria estudiar tant les sentències per a veure en quines qüestions s'emparen i el propi text legal", ha matisat.
Des del Ministeri d'Igualtat, Victoria Rosell, delegada del govern contra la violència de gènere, ja havia sortit a defensar la normativa: "El problema no és la norma, sinó la interpretació voluntarista judicial contra l'avanç del feminisme. La llei no rebaixa gens ni mica les penes; és evident que hi ha un error en la interpretació".
Jaume Asens coincideix amb aquestes declaracions, però a l'Aquí Catalunya apunta que cal formació feminista per poder interpretar la llei: "Cal esperar a conèixer que ha passat en aquestes sentències". "El jutges el que han de fer és aplicar la llei, no poden substituir el legislador": "Tenim un problema quan els jutges fan una interpretació de la llei sense escoltar el legislador".
La llei 'només sí és sí'
El text estableix que l'agressió sexual serà "qualsevol acte que atempti contra la llibertat sexual d'una altra persona sense el seu consentiment". Es considerarà violació, amb penes de presó més elevades, quan l'agressió "consisteixi en accés carnal per via vaginal, anal o bucal, o introducció de membres corporals o objectes per alguna de les dues primeres vies".
La norma preveu agreujants per incrementar les penes d'agressió o violació quan els fets es facin de forma grupal, hi hagi violència "d'extrema gravetat", la víctima tingui una "situació d'especial vulnerabilitat", l'agressor sigui parella o familiar o hagi "anul·lat la voluntat de la víctima subministrant-li fàrmacs, drogues o qualsevol altra substància", entre altres.
La llei també inclou la consideració de l'assetjament al carrer com a delicte així com violències sexuals en l'àmbit digital. En aquest àmbit, es penalitzarà amb tres mesos a un any de presó o multa de sis a dotze mesos l'ús de la imatge d'una persona per realitzar anuncis o obrir perfils falsos a les xarxes, pàgines de contacte ocasionant assetjament.