Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Tribunales

Don Quixot demanda l'Ajuntament de Barcelona

Walter San Joaquín treballa com a estàtua humana a La Rambla i es queixa que ho fa com a fals autònom

Estatua humana del Quixot que treballa a La Rambla de Barcelona

Barcelona

L'actor Walter San Joaquín, més conegut com el Don Quixot de La Rambla, ha demanat a l'Ajuntament de Barcelona que li reconegui una relació laboral amb el consistori i ha denunciat la situació de fals autònom que, segons ell, està vivint. Ho ha fet en el primer judici per estàtues humanes en aquest espai de la ciutat. "Qualsevol persona que llegeix la normativa veu que existeix un règim laboral", ha dit l'actor, en referència a la regulació aprovada l'any 2019. Tant ell com el seu advocat, han defensat que la concessió de llicències a les estàtues implica, en realitat, una relació laboral.

El demandant ha lamentat que és autònom i que no pot posar preu a la seva feina. "No puc decidir què cobro si algú es vol fer una foto amb mi. Guanyo el que em dona la gent amb la voluntat", ha assegurat. San José ha manifestat que el fet d'exposar-se com a Don Quixot no només forma part de la seva obra, sinó també de la seva feina perquè és la seva professió, a la qual es dedica des del 2005. A més, ha denunciat que l'Ajuntament no li paga cap mena de dret d'autor. "Semblem marcians els artistes de carrer. No mengem, no dormim, no descansem... I a més, ens imposen sancions", s'ha queixat Don Quixot.

Per la seva banda, el consistori ha negat que existeixi una relació laboral entre la feina de l'estàtua i el propi Ajuntament. La defensa ha comparat les llicències dels actors de La Rambla amb les dels quioscos: tenen permís per utilitzar l'espai públic, però no hi tenen cap mena de relació laboral. Segons el consistori, tampoc hi ha relació perquè no cobren un salari que depengui de l'Ajuntament i no controlen ni els horaris, ni els personatges que interpreten.

Al judici, també han declarat dues estàtues humanes més, companyes de feina de San José. Tots dos han assegurat que l'Ajuntament no els paga res per fer d'estatua, que no reben cap subvenció i que el vestuari i el maquillatge que utilitzen se'l proporcionen ells mateixos. També han confirmat que no cal avisar l'Ajuntament si un dia no poden anar a treballar, només si s'absenten més de d'una setmana.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad